• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Doktoru treba 81 klik da bi pacijentu izdao recept ili uputnicu"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Doktorka Maja Dragojević-Stojić kaže da nijedan od razloga zbog kojih je zdravstvo u RS uvelo Integrisani zdravstveni informacioni sistem - IZIS nije ispunjen ni opravdan.

 Maja Dragojević Stojić Izvor: MONDO

Stojićeva, koja je i član Predsjedništva opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) kaže da je na sjednici Narodne skupštine javnost upoznala sa kakvim se problemima doktori susreću kada je u pitanju IZIS.

"Sistem koji je navodno trebao da olakša naš posao, samo ga je dodatno otežao i usporio", istakla je danas Maja Dragojević-Stojić u saopštenju dostavljenom medijima.

"Prethodni sistem, sa kojim nismo imali problema, omogućavao nam je da imamo uvid u raniju dokumentaciju pacijenta, njegove nalaze, istoriju bolesti i sve što jedan doktor treba da zna. Sa IZIS-om to više nije slučaj, a vrijeme smo počeli da gubimo na brojna upisivanja podataka u program koji čas funkcioniše - čas ne funkcioniše. Doktoru opšte prakse potreban je čak 81 klik da bi pacijentu izdao recept za lijek, uputnicu, ili zakazao 'magnet’ ili CT. Doveli smo se u situaciju da o pacijentima ne znamo gotovo ništa, jer uvid u dokumentaciju ima samo Fond zdravstvenog osiguranja", pojasnila je Dragojević-Stojić.

Smatra da su pacijenti vremenom postali sve nezadovoljniji, jer redovi u čekaonicima su sve veći.

"Ni jedan od razloga zbog koji smo prešli na IZIS nije ispunjen ni opravdan. Zdravstvene ustanove nisu postale međusobno uvezane, zakazivanje termina ne funkcioniše kako treba, a pacijenti i dalje fizički moraju nositi svoje kartone i fizički doći po svoju štampanu uputnicu", poručila je Dragojević-Stojić.

Nastavlja da je IZIS do sada građane Republike Srpske koštao skoro 23 miliona maraka, koliko su dobile firme da ga implementiraju kroz javnu nabavku.

"Prva faza je koštala 23 miliona maraka, dok druga faza košta 12 miliona KM, što praktično znači da će ovaj sistem, koji ne funkcioniše, koštati skoro 35 miliona KM. Kako je moguće da se uloži toliki novac u projekat koji je tako lako 'pao' pred hakerskim napadom!? Kada uzmemo u obzir isti ovaj projekat u Srbiji za šest puta više osiguranih lica koštao četiri puta manje, zaista opravdano možemo sumnjati u cijeli ovaj posao. Neophodno je da 'pročešljati' sav taj posao i utvrditi ko je odgovoran za kolaps zdravstvenog sistema kojem svjedočimo ovih dana", zaključila je Maja Dragojević-Stojić.

(MONDO)

VIŠE O OVOJ TEMI

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

Bravo informacija iz prve ruke

MONDO REPORTAŽE