• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pompezna najava pa pravdanje "studioznim pristupom": Alimentacioni fond godinama mrtvo slovo na papiru

Autor Brankica Spasenić

Osnivanje Alimentacionog fonda u RS iz kojeg bi se isplaćivala izdržavanja za djecu čiji neodgovorni roditelji to ne čine na vrijeme, godinama stoji kao mrtvo slovo na papiru Zakona o privremenom izdržavanju djece RS, a koji nikada nije zaživio.

 Alimentacioni fond u RS Izvor: Shutterstock

Iako je Vlada RS pompezno najavila osnivanje ovog fonda još u maju 2022. godine, do danas ne samo da iz njega nije isplaćena ni marka, nego se ne zna ni ko će i da li će ga osnovati. Nije čak konačno procijenjeno ni koliko je ovakve djece, odnosno korisnika prava, kao ni koliko bi novca bilo potrebno za neophodne isplate.

Resorno ministarstvo se pravda da je potreban “studiozniji pristup”.

Podsjećamo, u maju 2022. godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS je najavilo zakonsko rješenje kojim je propisivano da će roditelju, odnosno obvezniku izdžavanja, biti oduzet pasoš dok ne izmiri dugovanja.

“Pravo na privremeno izdržavanje iz Alimentaionog fonda ima dijete čiji dužnik obaveze izdržavanja, ne izvršava ili djelimično izvršava obavezu na način da nisu plaćena izdržavanja u posljednjih 12 mjeseci uzastopno ili sa prekidima, računajući od dana kada je pokrenut izvršni postupak”, navedeno je tada.

Iz Vlade RS su se u to vrijeme hvalili kako ovaj potez pokazuje njihov odnos prema ovom “osjetljivom društvenom pitanju” i opredjeljenje da se “uhvate u koštac sa nesavjesnim zakonskim dužnicima kada je u pitanju izdržavanje djece”.

Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece je usvojila Narodna skupština RS na sjednici održanoj 23. juna 2022. godine i odlučeno je da se uputi u javnu raspravu.

Javna rasprava je održana 30. avgusta 2022. godine u Banjaluci, i zaključeno je da se ovo pitanje ipak rješava putem JU Javni fond dječije zaštite. Pripremljen je i tekst prijedloga zakona ali nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru.

U Ministarstvu porodice, onmladine i sporta su, u odgovoru na poslaničko pitanje koje je uputio poslanik Ognjen Kuljić (SP), objašnjavaju da su “stručna i naučna javnost i predstavnici republičkih organa uprave stava da se normiranju ove oblasti treba pristupiti studioznije u smislu kompatibilnosti ovog zakona sa ukupnim pravnim sistemom Republike Srpske”.

“Postoje suštinske razlike između nacrta i prijedloga zakona, odnosno zaokret od prvobitno planiranog osnivanja posebnog fonda na dopunu nadležnosti JU Javni fond dječije zaštite, zbog racionalnijeg iskorišćavanja njegovih postojećih kapaciteta”, navela je resorna ministarka Selma Čabrić.

Ona tvrdi i da je potrebno “sveobuhvatnije analizirati i realnije procijeniti” broj privremeno izdržavanje djece ali i novčana sredstva potrebna za finansiranje stvorenih obaveza roditelja - obveznika izdržavanja.

Sudeći prema pravdanjima iz Vlade RS, može se zaključiti da još nije određeno ni ko će finalizovati konačno rješenje, da li Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u čijoj nadležnosti je Fond dječije zaštite ili Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

“To zavisi od toga koga će u programima rada zadužiti Narodna skupština i Vlada”, navela je Čabrić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE