• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plenković o datumu pregovora za BiH: Ako se propusti mart, izgubiće se cijela ova godina

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Sarajevu da Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH u narednih par sedmica trebaju usvojiti zakone i preduzeti reforme potrebne da bi se stvorili preduslovi da se u martu u Briselu postigne konsenzus o BiH.

 Andrej Plenković Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Tada bi 27 država članica EU trebalo da donesu odluku o (ne)otvaranju pregovora sa BiH.

Plenković je rekao da današnja posjeta služi kao podsticaj Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH da to učine kako bi dali argumente Evropskoj komisiji, prije svega, predsjedniku Ursuli fon der Lajen, ali i evropskom komesaru za priširenje Oliveru Varheljiju da u izvještaju, koji će pripremiti za šefove država i vlada, u Briselu 21. i 22. marta, stvori preduslove da se postigne konsenzus među 27 država članica EU o otvaranju pregovora sa BiH.

"Ako se propusti mart, izgubiće se cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH", rekao je na konferenciji za novinare Plenković nakon sastanka delegacija Savjeta ministara, koju je predvodila predsjedavajuća Borjana Krišto i EU na čelu sa Fon der Lajenovom.

On je dodao da da nakon izbora slijedi formiranje novih institucija, novi program Evropske komisije.

"Sada je trenutak, ova strateška posjeta i politički prozor koji se otvorio, da se naprave iskoraci u pogledu zakona o sudovima, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te u pogledu zakona i sprečavanju pranja novca, kao i niza drugih poteza, koji će omogućiti i Evropskoj komisiji i državama članicama da donesu tu ključnu odluku", rekao je Plenković i dodao da je to suština današnje posjete.

On je istakao da je njegov utisak da je ta poruka i shvaćena i prihvaćena, te da će u narednim sedmicama, uz podršku svih iz EU, ali, prije svega, političko preuzimanje odgovornosti, identifikovanje svih aktera u političkom životu BiH, posebno vladajuće koalicije, dobiti one argumente, da odluka u martu i otvaranju pregovora bude i donesena.

Plenković je ocijenio da su se u protekle dvije godine dogodile tektonske promjene, kada je riječ o politici proširenja.

Prema njegovim riječima, prije dvije godine se nije znalo da li će Ukrajina i Moldavija dobiti pozitivan odgovor za otvaranje pregovora, čemu je doprinijela promijena metodologije pregovora, što daje šansu BiH da bude u korak sa drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Plenković je istakao da je Hrvatska godinama najsnažniji, najveći zagovarač i prijatelj BiH, kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u EU, te dodao da je na inicijativu njegove zemlje usvojen zaključak da je potrebno da se tokom posjete BiH stekne utisak o predanosti reformskom procesu Savjeta ministara.

On je pojasnio da se taj utisak mora steći na osnovu dinamike rada Savjeta ministara, broja donesenih zakona i prijedloga, usvojenog budžeta, čime se daje uvjerenje i dokaz da je ovaj saziv Savjeta ministara funkcionalniji od prethodnog.

Plenković je naglasio da je ovo posljednja godina rada ove Evropske komisije, te posljednji mjeseci aktuelnog saziva Evropskog parlamenta koji će biti raspušten za nešto više od dva i po mjeseca i krenuće se u izbornu kampanju.

On je apelovao na sve prijatelje i partnere u BiH, da se ovaj "prozor", koji je sada otvoren, iskoristi, te dodao da će Hrvatska činiti ono što stalno radi, iskreno i prijateljski podržati BiH u toj ključnoj odluci.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE