• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović nakon posjete delegacije NATO: Bećirović govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović danas govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH nakon sastanka sa delegacijom Sjevernoatlantskog savjeta.

 Cvijanović nakon posjete delegacije NATO: Bećirović govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

"Stav Republike Srpske je jasan, opredijeljeni smo za saradnju i zadovoljni što je i samim Programom reformi ukazano da se njime ne prejudicira članstvo u NATO", rekla je Cvijanovićeva Srni, upitana da prokomentariše Bećirovićev stav da su punopravno članstvo u EU i NATO-u strateški ciljevi BiH.

"S druge strane, ni NATO ne vrši pritisak oko članstva, i na žalost pojedinih iz FBiH, i njihovi skorašnji kominikei su bili prilično izbalansirani jer su svjesni da o tom pitanju ne postoji jedinstven stav u okviru BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne može ni Bećirović sam krojiti državnu politiku, te da je Ustav rekao kako se to radi i ko to radi.

Cvijanovićeva je rekla da u BiH nema bezbjednosnih izazova ili prijetnji međuetničkim sukobima, što se tendenciozno često plasira u javnosti od pojedinih domaćih, ali i stranih aktera s namjerom privlačenja međunarodne pažnje.

Šta je rekao Bećirović?

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tvrdi da su "punopravno članstvo u EU i NATO strateški ciljevi BiH".
Bećirović je rekao da je na sastanku sa delegacijom Sjevernoatlantskog savjeta prenio da BiH "nije neutralna nego opredijeljena".

"To je odluka državnih organa BiH. Pravni okvir BiH je jasan", rekao je Bećirović na konferenciji za novinare i istakao da je "pozvao Sjevernoatlantski savez da pomogne da se BiH ubrzanim koracima kreće ka članstvu u NATO".

On je naveo da su u BiH usvojeni svi potrebni zakonski, strateški i konceptualni dokumenti u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Bećirović je potvrdio da je na sastanku govorio i o tome da u BiH, kako je naveo, postoje "proruski političari koji ugrožavaju mir u BiH", prenijela je Srna.

Delegacija Sjevernoatlantskog saveta koju predvodi zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana počeli su dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, a danas će se sastati i s članovima Savjeta ministara BiH i Kolegijuma Parlamentarne skupštine.

Sutra, u petak, razgovaraće s predstavnicima nevladinih organizacija i sa studentima univerziteta u BiH.

Posjetiće i bazu NATO-a u Rajlovcu kod Sarajeva, gdje razgovarati o praktičnim aspektima saradnje BiH i NATO.

Sastaće se s komandantkinjom Štaba NATO u Sarajevu, brigadnom generalkom Pamelom Mekgahe, komandantom EUFOR-a u BiH general majorom Laslom Sticom, Kristijanom Šmitom (kojeg vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju kao visokog predstavnika) i drugim međunarodnom predstavnicima u BiH.

Mondo/Agencije

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE