• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukomanović se pita kada će u Srpskoj biti dostupni BESPLATNI PRENATALNI TESTOVI: "Gdje je nastao problem?"

Autor Nikolina Damjanić

Trudnice u Republici Srpskoj još nemaju besplatne prenatalne testove, iako je prošlo više od godinu dana od kako je usvojen zakon koji to propisuje, kaže Tanja Vukomanović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 Tanja Vukomanović o besplatnim prenatalnim testovima Izvor: Shutterstock

Vukomanovićeva ističe da, dok iz Vlade Srpske pomjeraju rokove, trudnice koje je ova vijest obradovala odavno su se porodile.

"Mnoge od njih same su platile test, dok ga mnoge, zbog cijene koja je preko 1.000 KM, nisu ni radile, jer nisu bile u mogućnosti da ga priušte. Ovo je još jedno poigravanje vlasti sa osjetljivim kategorijama i očigledno još jedno predizborno obećanje koje je na tren obradovalo trudnice, ali im nažalost nije bilo korisno. Ovo je još jedno razočarenje za one koji su uprkos trendu odlaska, odlučile da žive u Srpksoj i osnuju porodicu. Mnoge već gube nadu da će ovo obećanje ikada biti ispunjeno", poručuje Vukomanović.

Vukomanovićeva podsjeća da je iz Vlade Srpske još prije nekoliko mjeseci poručeno da je do realizacije ovog plana ostalo još jedan korak, a to je izbor laboratorije koji treba da uradi Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, postavlja se pitanje zašto se toliko čeka nabavka?

"Gdje je nastao problem? Zašto uvijek ispaštaju najosjetljivije kategorije? Nije baš da se UKC proslavio u odnosu prema trudnicama, ali iskreno se nadam da ovo neće ostati samo obećanje. Crvena linija je odavno pređena i ako vlast nastavi voditi ovu antinatalitetnu politiku, neće više imati kome ni da obećava. Krajnje je vrijeme da nadležni odluče hoće li se posvetiti trudnicama ili ćemo i dalje rađanje djece roditelja iz Srpske čestitati Sloveniji, ili nekoj drugoj zemlji", poručuje Vukomanovićeva.

Podsjećamo, Željka Cvijanović, na čiju inicijativu (dok je bila predsjednica RS) je zakon usvojen, u aprilu prošle godine najavila je da će besplatni testovi za sve trudnice biti dostupni od 1. jula 2023. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE