• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković u Rimu: Nadam se da će EU u martu donijeti ispravnu odluku

Autor Dušan Volaš

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je danas u Rimu da se nada da će EU u martu donijeti ispravnu odluku na predstojećem sastanku Evropskog vijeća što će omogućiti otvaranje pristupnih pregovora.

 Elmedin Konaković o pristupnim prgovorima BiH i EU Izvor: Bernard Milošević/SRNA

Konaković je na sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana i ministara inostranih poslova grupe "Prijatelji zapadnog Balkana" istakao da je Savjet ministara, poslije više od decenije zastoja, uspio napraviti teške unutrašnje kompromise, od kojih mnogi nisu politički popularni, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U okviru sesije pod nazivom "Zajednički rad na ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana", Konaković je rekao da razumije da proširenje nije popularno, posebno u godini evropskih izbora, ali da lideri EU moraju biti lideri, gledati nekoliko koraka unaprijed, vidjeti političke posljedice i bezbjednosne rizike neotvaranja pregovora sa BiH.

Na drugoj sesiji pod nazivom "Rast i integracija: doprinos privatnog sektora", Konaković je govorio o značaju dublje ekonomske integracije zapadnog Balkana i EU, čime bi se poboljšao životni standard u regionu koji je svjedok velikih migracija stanovništva u evropske zemlje u potrazi za boljim prilikama.

Konaković se osvrnuo na važnost zajedničkog regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa kao snažnog instrumenta, ne samo za bržu integraciju u jedinstveno tržište, već i za ubrzanje nacionalnog i regionalnog ekonomskog rasta.

On je rekao da BiH podržava ideju daljeg ekonomskog usklađivanja zapadnog Balkana kroz zajedničko regionalno tržište sa jedinstvenim tržištem EU.

Na Ministarskom sastanku razgovaralo se o predstojećim zadacima u 2024. godini koji se odnose na integraciju regiona u EU, te jačanju koordinisanog pristupa nad prioritetnim pitanjima.

Uz ministre inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, sastanku je prisustvovalo i sedam zemalja članica EU koje čine grupu "Prijatelji zapadnog Balkana", a to su Italija, Austrija, Češka, Hrvatska, Slovačka, Grčka i Slovenija.

SRNA

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE