• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nuždić: Sudija Uzunović je bila pripadnik "ARBiH", pristrasna je i ne može suditi Dodiku

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić danas novinarima u Banjaluci pokazalo je dokument koji potvrđuje da je Uzunovićeva bila pripadnik takozvane Armije BiH.

 Nuždić: Sudija Uzunović je bila pripadnik "ARBiH", pristrasna je i ne može suditi Dodiku Izvor: Srna, Borislav Zdrinja

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da sudija Suda BiH Sena Uzunović ne može biti profesionalna i objektivna u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer je tokom proteklog rata bila aktivni pripadnik takozvane Armije BiH - o čemu postoje materijalni dokazi.

"Ime Sene Uzunović nalazi se i u registru boraca takozvane Armije BiH", izjavio je Nuždić.

On je danas novinarima u Banjaluci predočio dokument koji potvrđuje da je
Uzunovićeva bila pripadnik takozvane Armije BiH u Petoj brdskoj brigadi iz Neretvice kao pomoćnik komandanta za pravne poslove.

Ovo je zabilježeno u zapisniku o uzimanju izjave Husnije Tulić u junu 1993. godine što je zavedeno kao "vojna tajna i strogo povjerljivo". Na dokumentu je vidljivo da je Uzunovićeva bila prisutna kao pomoćnik komandanta za pravne poslove.

Nuždić je napomenuo da se, uprkos ratnoj prošlosti, Uzunovićeva indirektno bavila i zločinima nad Srbima.

On je podsjetio da je 2012. godine tadašnji strani sudija DŽudo Romano obustavio istragu u predmetu "Dobrovoljačka ulica", a nakon toga je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za koji je tužilačka komisija trebalo da procijeni na koji način će biti riješen.

"Sena Uzunović, jedan od tužilaca, glavni je inicijator da se ovaj predmet blokira i ne podigne optužnica jer se, kako je ona navela, `ne radi o ratnom zločinu`", istakao je Nuždić i napomenuo da sve to otkriva njen stav o Srbima i pokazuje da pristrasna.

Nuždić je ukazao da ne bi bilo moguće da Srbima danas u miru sude oni koji su im sudili u ratu da je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ razmotrio informaciju Republičkog centra upućenu još 2017. godine, koja se odnosi na 15 ratnih sudija i tužilaca.

On je napomenuo i da je Centar ostao uskraćen za informaciju šta se desilo sa svim tim istragama i da li se iko ozbiljno bavio ovim predmetima.

"Uzunovićeva ne može učestvovati u predmetu protiv Dodika, jer je prije dvije godine bila jedan od 14 tadašnjih tužilaca BiH koji su podnijeli prijedlog tadašnjem glavnom tužiocu BiH Gordani Tadić da upravo Dodik bude procesuiran zbog, kako su naveli, narušavanja ustavnog poretka BiH", istakao je Nuždić.

Nuždić je podsjetio da je Uzunovićeva dobila unapređenje i sa pravnih poslova prešla na mjesto sudije Vojnog suda u Mostaru, Odsjek Konjic, a nakon rata se kao kadar SDA aktivno bavila i politikom i bila zamjenik ministra finansija FBiH.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane, konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH, te zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović, koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

(SRNA/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE