• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kresojević zaronio u finansijsku istoriju: Koliki je budžet gradonačelnika i "Borika" 2007, a koliki sad? (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da budžetska plaćanja u Banjaluci kasne zbog neusvajanja rebalansa budžeta za 2023. godinu, a takođe da su pojedini amandmani (čiji je autor SNSD) umanjili određene stavke u budžetu za 43 miliona KM.

 Bojan Kresojević plaćanja budžet  Izvor: Mondo - Slaven Petković

"Ovo je situacija u kojoj smo se našli usljed destruktivnog djelovanja skupšinske većine", rekao je Kresojević na današnjoj pres konferenciji.

Kresojević tvrdi da je u decembru najavio da će tada postojati problem oko isplate električne energije i tekućih obaveza u institucijama čiji je Grad osnivač.

"Milion konvertibilnih maraka nedostaje u budžetu za 2023. godinu da bi se isplatile sve obaveze. To podrazumijeva da računi koji se odnose na javnu rasvjetu, ali i računi kod budžetskih korisnika, kao što je slučaj sa dvoranom „Borik“ ne mogu se isplatiti jer nema dovoljno planiranih sredstava u budžetu za 2023. godinu", kazao je Kresojević.

I dalje tvrdi, isto kao i gradonačelnik Banjaluke, da je rebalans budžeta morao biti usvojen (u SNSD tvrde da to nije moguće uraditi legalno), te da je predsjednik Skupštine rekao da isti neće biti usvojen.

"Uz sve to, oni su poslali budžetsku inspekciju da zabrane realokacije sredstava gradonačelniku", podsjeća menadžer.

Gradski menadžer tvrdi da je budžet službe za zajedničke poslove iz kojeg se plaćaju računu za električnu energiju, za grijanje, režijski materijali i slično, u 2024. godini planiran u identičnom iznosu kao kao 2020. godin i da ne uzima u obzir inflaciju i porast troškova.

"Kada uporedimo sa Sportskim centrom „Borik“, tamo je previđeno 70 odsto više sredstava za ove stavke. Ja moram da podsjetim da je ovo budžet svih građana Banjaluke i svih potrošačkih jedinica", rekao je gradski menadžer.

Poređenje sa situacijom iz 2007. godine: SNSD povećava budžet tamo gdje su njihovi direktori

Kresojević je čak napravio poređenje sa 2007. godinom. Izračunao je da je budžet gradonačelnika Banjaluke tada bio dva i po miliona KM na 200 miliona KM budžeta.

"Sada, 2024. godine, kada je budžet veći od 200 miliona KM, budžet gradonačelnika je smanjen na 300 hiljada KM, dakle osam puta je smanjen budžet. Korisnici poput SC „Borik“ povećani su sa 1,4 miliona KM na 4,8 miliona KM, što je tri i po puta više. Centru za socijalni rad povećan je sa 5,5 miliona KM na 28 i po miliona KM. Vidljivo je da skupštinska većina raspoređuje budžet tako da samo tamo gdje su na čelu predstavnici institucija iz većine, tamo su i obezbijeđena sredstva u budžetu, a sa druge strane, tamo gdje gradonačelnik treba da ima sredstva kako bi građanima Banje Luke ralizovao sve što je potrebno, kao što je infrastruktura, grijanje, zelene površine, higijena, tu smo imali amandmane gdje su za 43 miliona smanjena sredstva", objasnio je Kresojević.

Naglasio je i to kako su Centru za socijalni rad plate povećane za više od 50 odsto, SC „Borik“ za više od 50 odsto, a da zaposlenma u Gradskoj upravi plata uvećava za tek 30 odsto.

(MONDO)

ŠTA KAŽU U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE