• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erdogan otvorio Diplomatski forum u Antaliji: Tamo su Dodik, Lavrov, Orban i cijelo Predsjedništvo BiH (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Antalija je treći put domaćin skupa na kojem učestvuju šefovi država i Vlada, akademici, biznismeni, predstavnici mladih i medija.

 Diplomatski forum u Antaliji 2024 Izvor: IKS/Predsjedništvo BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je otvarajući treći Diplomatski forum u Antaliji da je ovo najveći skup koji okuplja lidere država i vlada na jednom mjestu, te dodao da je razmjena informacija i ideja ključna u trenucima kada se politika na globalnom nivou suočava s brojnim izazovima, javlja izvještač Srne.

"Prolazimo kroz veoma problematično vrijeme ispunjeno velikim krizama u svijetu. Ne možemo govoriti da ćemo uspostaviti neki novi poredak, ali istina, pravda i saradnja su ključni", istakao je Erdogan u obraćanju na otvaranju foruma, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, prenosi Srna.

Ovo je treći forum, a prošle godine je otkazan zbog zemljotresa koji je pogodio Tursku, a upravo se na to osvrnuo Erdogan, izrazivši zahvalnost svima koji su pomogli njegovoj zemlji.

"Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim svima koji su teške trenutke dijelili s nama i nisu krili da pokažu svoje saosjećanje", naveo je Erdogan.

Ministar inostranih poslova Turske Hakan Fidan istakao je u svom govoru da je cilj Foruma promovisanje saradnje i dijaloga lidera država, jer je to najbolji način za prevazilaženje problema i konflikta.

"Razgovaraćemo o mirnoj i svjetlijoj budućnosti. Međunarodni poredak je ugrožen. Turska konstruktivno nastupa kada je riječ o promovisanju mira i dijaloga. Nemamo vremena za gubljenje, diplomatija mora odgovoriti izazovima", naveo je Fidan.

Svečanom otvaranju u kongresnom centru "Nest" u Antaliji prisustvovalo je nekoliko stotina lidera država, premijera, ministara, biznismena, predstavnika domaćih i međunarodnih organizacija, kao i medija.

Sveobuhvatna tema ovogodišnjeg Foruma je "Unapređenje diplomatije u vremenima previranja", koja prema riječima organizatora, ima za cilj da posluži kao temeljno sredstvo za traženje mirnog izlaza iz turbulentnog perioda kroz koji svijet prolazi.

Antalija je treći put domaćin skupa na kojem učestvuju šefovi država i Vlada, akademici, biznismeni, predstavnici mladih i medija.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE