• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je BiH dobila preporuku? "Više je napretka učinjeno u godinu dana nego za deset godina"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lаjen potvrdila je u utorak u Evropskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

 Preporuka za pregovore BiH u EU fon der Lajen Izvor: Shutterstock

"Danas ćemo preporučiti Savjetu da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom", rekla je fon der Lajen u govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu. Ta najava je popraćena aplauzom.

Popodne će se održati sjednica Evropske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivaće Savjet za opšte poslove, koje čine ministri spoljnih ili evropskih poslova država članica, a potom i lideri država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. marta.

Fon der Lajen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

"Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom spoljnom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma", rekla je fon der Lajen.

Potreban je veći napredak

Takođe je navela da je BiH poboljšala upravljanje migranskih tokova te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Kao četvrti element, Ministarstvo pravosuđa BiH je odlučilo uvrstiti i presude Međunarodnog Krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u domaće krivične evidencije. Takođe je istaknula i novi Upravni odbor za izgradnju mira koji je nedavno posto operativan.

"Naravno, potreban je veći napredak za pridruživanje našoj Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavati kriterijume za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše porodice. Poruka iz BiH je jasna, stoga i naša poruka mora biti takođe jasna - budućnost BiH je u Evropskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije.

Fon der Lajen je istaknula da je EU posljednjih godina promijenila pristup prema zapadnom Balkanu.

"Shvatili smo da nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Mi takođe moramo preuzeti odgovornost i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način", rekla je predsjednica Komisije, prenosi Fena.

(MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

***ala se njima guzica od Rusa pa misle nas gurati da ginemo ako predju sve crvene linije. Nikad Srbin na brata Rusa nece udariti.,tog bi trebalo da su svijesni

MONDO REPORTAŽE