• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH preuzela jednogodišnje predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan

Autor Dragana Božić

BiH će tokom svog predsjedavanja Fondu za Zapadni Balkan promovisati Fond u međunarodnoj zajednici s obzirom na to da je od svog osnivanja finansirao 250 regionalnih grant projekata i imao više od 15.000 direktnih korisnika.

 1 WBF.jpeg Izvor: MVP BiH

Rekao je ovo danas zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić na ceremoniji početaka jednogodišnjeg predsjedavanja BiH ovom fondu.

Brkić je istakao da je Fond za Zapadni Balkan postao važan instrument koji djeluje kao most između vlasti i nevladinog sektora koji je kičma demokratskih društava.

"Smatramo Fond za Zapadni Balkan za bitan instrument i jakog partnera jer se tokom proteklih godina dokazao kao jedinstven mehanizam saradnje i dobar primjer kako potrebe staviti ispred razlika za postizanje zajedičnog cilja", rekao je Brkić.

Izvršni direktor Fonda Đerđ Mura istakao je da predsjedavanje Fondu predstavlja pokazatelj dugogodišnje privrženosti BiH dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji, stabilnosti i prosperitetu, evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Uvjereni smo da će novo predsjedavanje BiH Fondu biti jednako uspješno kao što je to bilo tokom prvog puta u 2018. godini. Ambiciozan program i kalendar događaja predstavlja za nas najbolju garanciju da ćete omogućiti širenje i diversifikaciju fonda", rekao je Mura.

On je istakao da se Fond razvija i da podržava regionalne vrijednosti i koheziju, promoviše pomirenje, te stvaranje direktnih kontakata među ljudima u regionu, odnosno sve ciljeve Berlinskog procesa.

"U skladu sa misijom Fond je već obezbijedio 200 regionalnih grantova, sa više od 900 aktivnih partnerstava i oko 15.000 direktnih korisnika. Postali smo relevantan hab koji podržava, mentoriše, obučava i izgrađuje kapacitete organizacijama civilnog društva", rekao je Mura.

Nakon obraćanja zamjenika ministra inostranih poslova u Savjetu ministara i izvršnog direktora Fonda uručeni su sertifikati predstavnicima organizacija čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu Fonda za Zapadni Balkan, među kojima su EID iz Banjaluke, Fondacija "Cure" Sarajevo, te "Intera tehnološki park" iz Mostara.

Fond za Zapadni Balkan formirale su 2017. godine zemlje regiona i usmjeren je ka jačanju pomirenja i međusobne saradnje članica.

Ovaj fond finansira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmjene, te održivog razvoja. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE