• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije iz RS na Šmitovo nametanje: NEDOPUSTIVO dati ova ovlašetenja CIK-u

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kristijan Šmit je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje se odnose samo na integritet izbornog procesa. Reakcije iz Republike Srpske su na fonu ranijih izjava: Srpska ne prihvata nametanja.

 Reakcije iz RS na nametanje IZbornog zakona Izvor: mondo.ba

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je jasno da zakone usvajaju nadležni organi, a ne samozvanci u BiH kakav je Kristijan Šmit.

"Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i Srpska tako nešto u načelu odbija", rekao je Stevandić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u BiH, ističući da Kristijan Šmit nikako sebi nije smio dozvoliti da nameće izmjene Izbornog zakona BiH.

"Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlašćenja nekakvoj Centralnoj izbornoj komisiji BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje ko će, gdje, šta i kako raditi. Srpska ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem evropskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet", naglasio je Čubrilović.

Cvijanović: Neizabrani stranac vraća BiH tri koraka unazad sa namjerom izazivanja haosa

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a sve i da jeste ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone.

"Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Šmit nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU", konstatovala je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše Šmitovo nametanje izmjena Izbornog zakona u BiH.

Ona je istakla da je očigledno da Šmit, zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je nečuveno da neizabrani stranac nameće odluke bilo kojoj članici UN, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU.

"Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Šmitova zamisao. Namjera je izazvati haos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je poznato da BiH nema kredibilitet jer su ga uništili strani mešetari zadnjih decenija držeći BiH u statusu kolonije.

"Ali, oni koji upravljaju Šmitom žele pokazati da je i EU njihova kolonija i, nažalost u tome su uspjeli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok ili u leđa, već pesnicom u čelo. Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu", poručila je Cviijanovićeva.

Banjac: RS da donese svoj izborni zakon

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac ocijenio je za Srnu katastrofalnom odluku Kristijana Šmita o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istakao da je Republika Srpska treba da donese svoj izborni zakon.

Banjac je naveo da odluka koju je donio pokazuje da Šmit ne ide ka volji građana, nego ka sili, odnosno nepoštovanju volje građana.

"On bi želio da nametnutim odlukama i silom promijeni odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj bezbjednosti, mislim da je Šmit jedini čovjek koji ugoržava bezbjednost cijele BiH", rekao je Banjac.

On je napomenuo da Šmit nije visoki predstavnik imenovan od Savjeta bezbjednosti, ali i da po bonskim ovlaštenjima nema pravo da nameće odluke o izmjenama zakona.

"Jasno je da moramo donijeti svoj izborni zakon. Republika Srpska ima pravo da sprovede izbore na nivou lokalnih zajednica i na nivou Republike, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, imamo i Republičku izbornu komisiju i u narednom periodu bi trebalo da se sastane koalicija i da idemo u pravcu donošenja svog izbornog zakona", naglasio je Banjac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE