• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sijarto u Banjaluci: Bez stabilne Srpske ne može biti stabilan ni region

Autor Dragana Božić

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je večeras da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske ne može biti stabilan ni zapadni Balkan.

 Peter Sijarto Izvor: Mondo - Slaven Petković

Sijarto je istakao da mu je zadovoljstvo doći u Banjaluku, posebno zbog sutrašnjeg foruma koju će biti održan i na koji dolaze 23 najveća preduzeća iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike, proizvodnje čelika, građevinarstva.

"To su preduzeća koja su zainteresovana da uđu na tržište Republike Srpske", rekao je Sijarto za RTRS.

Sijarto je dodao da ta preduzeća vide tržište Srpske kao tržište koje ima dobre uslove za investiranje i poslovanja, a on tu vidi sjajnu priliku da preduzeća uspostave saradnju u različitim oblastima

Sijarto je istakao da Mađarska u toj saradnji ima uzajamu korist, istakavši kako je riječ o zajedničkom uspjehu.

"Uspjeli smo da izradimo jako dobar program za preduzeća koja posluju u oblasti poljoprivrede, dajemo 30 miliona evra u vidu podršku razvojnim programima poljoprivrednih proizvođača", dodao je Sijarto.

On je naveo da Mađarska shvata da su okolnosti u Srpskoj povoljne za poslovanje, da vide da se smanjuje se birokratija, kao i da je dosta koraka učinjeno da se pojednostavi poslovanje preduzeća.

Prema njegovim riječima, Mađarska podstiče svoje firme da ovdje ulažu i premijer Srpske je u pravu kada kaže da će ulaganja premašiti za sada dogovorenih 100 miliona evra.

Najveći potencijal u saradnji sa Republikom Srpskoj vidi da potražnja iz Srpske odgovara tehonologiji koju nameću preduzeća iz Mađarske koja, kako je rekao, ima tehnologiju svjetske klase kada je riječ o proizvodnji energenata, zaštite životne sredine, vođenju urbanih zona u opštinama.

Kada je riječ o projektima koji se odnose na izgradnju vjetro elektrane "Hrgud", hidrolelektrana na Trebišnjici i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci, Sijarto je rekao da je Vlada njegove zemlje spremna da sastavi finansijsku, tehnološku i stručnu službu konstrukciju i da ih preuzme.

"Koliko smo shvatili njemačka Vlada odustaje od nekih projekata ovdje, kada je riječ o prečišćavanju voda, projektima koji se tiču obalnih energenata. Vidjećemo da li Mađarska može da ih preuzme od Nijemaca ako odluče da se povuku", naveo je Sijarto.

On je napomenuo da Mađarska vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku i da shvata da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske ne može biti stabilan ni cijeli region niti se može razvijati.

"Podrška Republici Srpskoj nije samo u interesu zapadnog Balkana već je u stvarnom interesu EU jer prosperitetan prostor zapadnog Balkana pomaže i razvoju i napretku EU", rekao je Sijarto.

Dosta je razloga, kako kaže, zašto Mađarska ima prijateljske odnose sa Republikom Srpskom, navodeći da postoje sjajni lični odnosi predsjedika Republike Milorada Dodika i mađarskog premijera Viktora Orbana, a dodao je i da on ima sjajne odnose sa premijerom Radovnom Viškovićem, srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

"Dva naroda, srpski i mađarski, su zaista bratski narodi. Smatramo da snažna i stabilna Republika Srpska može biti stabilizujuće faktor na zapadnom Balkanu", rekao je Sijarto.

On je istakao da je Republika Srpska veoma pouzdan partner sa kojim ima smisla poslovati i sa kojim nema iznenađenja u saradnji.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

@Mirsad. Ti si ogranicen ko balkon!

Mirsad

Eto vi bijednici Mađari se pitate za BIH

MONDO REPORTAŽE