• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČLANSTVO MORAJU ŽELJETI GRAĐANI I POLITIČKA VLAST: Šta je Stoltenberg stvarno rekao o BiH u NATO-u?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sjedištu NATO-a i sastanak sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenergom izazvali su političku pažnju u BiH prije svega zbog izjava samog Bećirovića.

 BiH i članstvo u NATO Stoltenberg Izvor: Agencije

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u sjedištu Alijanse u Briselu rekao je da Bosna i Hercegovina ima status zemlje koja ima Akcioni plan za članstvo.

"Aktiviran je za Bosnu i Hercegovinu i naravno svrha Akcionog plana za članstvo je da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Ali, da se to uradi, da se taj proces finalizuje, postoje dva uslova", rekao je Stoltenberg pa obrazložio:

"Jedna je, naravno, da su reforme koje je neophodno sprovesti. Dakle, Bosna i Hercegovina treba da nastavi svoje reformske napore. I mislim da je važno shvatiti da jačanje institucija vlasti, jačanje multietničke prirode na primer oružanih snaga, to su dobre stvari koje treba uraditi, bez obzira na članstvo u NATO-u, ali takođe pomaže da se krene ka članstvu u NATO-u", kaže sekretar NATO-a.

Za reforme je rekao da su vrijedne same po sebi ali i pomažu "u kretanju ka članstvu u NATO i članstvu u EU.

"Dakle, reforme koje jačaju vlast i javne institucije, demokratske institucije, su prvi uslov. Drugo je, naravno, da to moraju željeti građani Bosne i Hercegovine i političke vlasti u Bosni i Hercegovini. I to nije na meni da odlučujem, o tome odlučuje Bosna i Hercegovina. Ali mislim da moramo da shvatimo da iako članstvo možda nije nešto što će se dogoditi sutra. Napori da se krene ka članstvu ojačat će Bosnu i Hercegovinu, stabilizovaće zemlju i pomoći u ostvarivanju članstva u EU", zaključio je.

Bećirović je nakon sastanka rekao da je "pozvao Nato da uputi BiH poziv za članstvo", a pozvao je ovu vojnu alijansu da otvori baze u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE