• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su senatori s kojima se Dodik sastao u Francuskoj? "Žele da razgovaraju, a to baš i nije uobičajeno" (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Parizu sa francuskim senatorima, koje je informisao o svojim i stavovima Republike Srpske o različitim političkim pitanjima u BiH.

 Dodik na sastanku sa francuskim senatorima. Izvor: Milorad Dodik IKS

Dodik je posjetio Senat čije je sjedište u Luksemburškoj palati u Šestom arondismanu u glavnom gradu Francuske.

Sudeći po fotografiji i snimcima načinjenim prije i nakon sastanka Dodik se sastao i razgovarao sa petoro senatora članova Grupe za Zapadni Balkan (Francusko-zapadnobalkanska grupa), od kojih je četvoro iz Republikanske stranke (Les Républicains) i istoimene, dominatne političke snage u Senatu Francuske.

Sastanku su prisustvovali Mickaël Vallet, sekretar Senata, član Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage koji političke djeluje u Socijalistima, odnosno političkoj grupciji, Socijalisti, ekolozi i republikanci; Didier Mandelli (Les Républicains), prvi potpredsjednik Odbora za regionalno planiranje i održivi razvoj; Alain Milon (Les Républicains) Član odbora za socijalna pitanja i predsjednik misije za procjenu i kontrolu socijalnog osiguranja; Valérie Boyer (Les Républicains), član Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage i član Komiteta za evropske poslove; Marta de Cidrac (Les Républicains), potpredsjednik Odbora za regionalno planiranje i održivi razvoj i sekretar Odbora za evropske poslove.

Izvor: Milorad Dodik na Iksu

Pristuni su bili Bojana Kondić-Panić ambasadorka BiH u Francuskoj i Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS.

Republikanci (Les Républicains - LR) su liberalno-konzervativna politička partija u Francuskoj, uglavnom inspirisana golističkom (Šarl de Gol) tradicijom. Stranka je formirana 30. maja 2015. kao re-osnovana Unija za narodni pokret, koja je osnovana 2002. godine pod vođstvom tadašnjeg predsjednika Francuske Žaka Širaka. Osnivač je bio Nicolas Sarközy koji je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Predsjednik LR-a je Éric Ciotti. LR je i dalje najveća partija u Senatu i predvodi veći broj regiona Francuske.

Dodik je nakon sastanka objavio da je informisao francuske senatore u Parizu o situaciji u Srpskoj i BiH, ali i na Balkanu i izrazio uvjerenje da će posjetom Senatu ostvariti željeni efekat.

"Moja osnovna stvar je bila - budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu. Ono što je važno, mi smo danas razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno", primijetio je Dodik, a prenio RTRS.

On je na mreži "Iks" dodao da su to senatori iz različitih političkih partija i koji su željeli da čuju o situaciji, te da će оni uskoro doći u BiH i razgovarati sa drugim faktorima.

Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH, navodeći da je "u procesu međunarodnog pregovaranja u vezi sa Šmitovom namjerom da donese posljednje odluke, bila protiv".

(MONDO)

Éric Ciotti

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE