• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU Srbiji zvanično postavila još jedan uslov za članstvo, a odnosi se na Kosovo

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU usvojili su danas izmjene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma postignutih sa Prištinom prošle godine u Briselu i Ohridu.

 EU uslov za Srbiju Ohridski sporazum Izvor: Shutterstock

"Srbija u potpunosti primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji između Srbije i Kosova, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine“, navodi se u usvojenom tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Ažurirani tekst prethodno je usvojen bez diskusije na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU, odnosno na nivou ambasadora država članica EU, a nakon što ga je Savjet ministara EU odobrio, biće zvanično upućen Beogradu kao tekst "pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35".

Sve rasprave u vezi sa primjenom sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Brisela.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju u februaru su predali prijedlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primjene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni dio pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savjet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio od Evropske komisije da te obaveze uvrsti u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i takozvanog Kosova, neformalno poznat kao sporazum iz Ohrida je sporazum koji je predložila EU sa ciljem "normaliizacije diplomatskih odnosa" između Beograda i Prištine.

Beograd i Priština su 27. Februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u Ohridu je 18. marta dogovoren Aneks primjene tog Sporazuma, koji nije potpisan.

Iako Sporazum ne zahtijeva eksplicitno da Srbija prizna takozvano Kosovo, dokument sprečava Beograd da se protivi pristupanju samoproglašene vlasti u Prištini međunarodnim organizacijama kao što su UN, SE, EU ili NATO.

Od Prištine se zahtijeva da obezbjedi odgovorajući nivo samouprave za srpsku etničku zajednicu.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mladen

Ne znam zasto Srbija I zeli u EU kad je EU ne zeli !!!! A I pred raspadom su ..ovako ce samo ustedeti novac I sacuvati ugled ..EU je propala ideja !!!!

RS

Srbija je ispunila sve moguce obaveze koje su od nje trazene dok pristina nije ispunila ni jednu i ne samo to nego stalno muce, hapse i pokusavaju da protjeraju Srbe sa Kosova na razne nacine. I pored toga uvjek prica obe strane moraju da smire tenzije i da se okrenu dijalogu. Trebala bi Srbija da promjeni politiku prema trenutnoj situaciji na Kosovu i da reaguje na primjeren nacin i odbrani svoj narod i svoju vise vjekovnu teritoriju jer je u svakom slucaju prozivaju.

MONDO REPORTAŽE