• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: "Nacionalni molitveni doručak" u Sarajevu je dokaz podaništva i dodvoravanja Amerikancima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dodik je istakao da je, u nedostatku ideja u promovisanju unitarne BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović sazvao "nacionalni molitveni doručak" da "svi postanu jedno", ali spisak gostiju na tom tragikomičnom skupu dovoljno govori.

 Dodik o nacionalnom molitvenom doručku u Sarajevu Izvor: Srna/Nenad Stupar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da niko ne može natjerati srpski narod da živi s onima koji rade na njegovom uništenju i poručio da čak ni povlačenje rezolucije o Srebrenici ne može garantovati nastavak funkcionisanja BiH.

"Svakodnevne prijetnje ratom, sukobima i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i nekako nađu da u sve upetljaju i molitvu. Šteta koju su bosanski muslimani napravili pokretanjem priče o rezoluciji o Srebrenici i svojim jednostranim aktivnostima je nepopravljiva", naglasio je Dodik.

On je rekao da je nemoguće vratiti se nazad i pretvarati se kao da se ništa nije desilo.

"Desilo se. I to mnogo toga. Vidjeli smo da bosanski muslimani ne žele da žive s nama, da žele da trajno ukinu Republiku Srpsku i da označe cijeli srpski narod kao genocidan. Pokazali smo šta mislimo o tome i uradili smo sve da obavijestimo one koji žele dobro i Republici Srpskoj i BiH da takve namjere vode raspadu zajednice koju sada poznaju. Ne postoji druga opcija", naveo je Dodik, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, niko ne može natjerati srpski narod da živi s onima koji rade na njegovom uništenju.

"U tome im nikakve molitve ne mogu pomoći. Čak ni povlačenje rezolucije ne može garantovati nastavak funkcionisanja BiH, jer kako vjerovati onima koji stalno rade protiv vas. Ta priča nema budućnost, BiH je promašaj", poručio je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

To je, dodao je on, najveći neuspjeh međunarodne zajednice i slika tog promašaja je i jeftini pokušaj okupljanja pod okriljem Amerikanaca i sa Kristijanom Šmitom u Sarajevu.

"Tamo nema Republike Srpske i neće je nikada biti na mjestu gdje se odobrava kršenje prava i zakona. A bez Republike Srpske nema ni BiH. Taj otužni skup je dokaz podaništva, dodvoravanja Amerikancima i pokazatelj ko je gazda, gdje ih i za koga veže i gdje se veže konj. U vrijeme dok je potpuna kriza, izazvana odlukama nelegalnog Nijemca, Bećirović i /federalni premijer Nermin/ Nikšić mirno sjede i mole se sa Šmitom. To je taj odnos koji oni imaju prema institucijama i ljudima koji žive u BiH. Potpuno podaništvo", poručio je Dodik

Šta je Nacionalni molitveni doručak?

Nacionalni molitveni doručak pod nazivom "Da svi budemo jedno" danas je prvi put održan u Sarajevu. 

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović jedan je od domaćina. Glavni pokrovitelj tog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a uz poslanika Sašu Magazinovića, organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

"Taj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Vašingtonu, okupio je osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života zapadnog Balkana s ciljem promovisanja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost", navodi Federalna TV.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE