• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer Srbije Miloš Vučević: Oni koji nas optužuju za genocid da dođu u Donju Gradinu da se poklone i izvine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je u Donjoj Gradini da su razmjere zločina nad srpskim narodom u NDH tolike da djeluju nestvarno i izrazio uvjerenje da će oni koji "narod žrtve" optužuju za genocid doći na ovo mjesto da se poklone i da se izvine.

 Miloš Vučević u Donjoj Gradini Izvor: Borislav Zdrinja

"Sa ovog mesta mi svedočimo da je narod koji je ovo prošao ne može biti narod dželata nego je narod žrtve, da se sa ovog mesta zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga, da verujemo u nebesku pravdu i Božiju milost da će oni koji nas za genocid optužuju upravo ovde doći, u ovu dolinu plača, da se poklone i da se izvine", poručio je Vučević.

On je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije, istakao da je onaj ko to ne shvati, nastavljač onih koji su počinili ovaj zločin.

"Naše je da verujemo i da se molimo, a Bog će nam dati onako i onoliko kako smo se molili, i da radimo i da se politički borimo i da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države, da iz ovih humki izniče slava i besmrtnost Srbinova", rekao je Vučević.

On je istakao da se su se danas okupili na najvećem srpskom polju smrti i da se tu nalaze stotine hiljada onih koji su stradali "kao da nisu ljudi – klani, kuvani, davljeni, odrani, spaljeni, silovani, mučeni i živi sahranjivani".

"Razmere zločina genocida na ovom mestu su tolika da deluju nestvarno i stvaraju najmanje dva efekta – prvi da vam niko ne veruje da postoji mesto na kugli zemaljskoj gde se od dečjih leševa pravio sapun, a drugi da ta rana toliko boli da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja", rekao je Vučević.

On je upozorio da su ova dva fenomena najopasnija u kolektivnoj svijesti, jer je sjećanje na ove stradalnike srpski identitet i korijen.

"Ponekad se čini da samo zaposleni u Spomen-kompleksu Donja Gradina predstavljaju monahe i monahinje koji se jedini mole Bogu za one koji počivaju ovde. Oni su tu svaki dan sami, oči u oči sa najmonstruoznijim smrtima naših sunarodnika koji ovde leže i na tome im moramo biti zahvalni", rekao je Vučević, prenosi Srna.

Uporedivši ovo strašno mjesto stradanja sa paklom, Vučević je ocijenio da to što se desilo u NDH "može samo Gospod da razume", a da onaj ko muku srpskog naroda ne bude shvatio "ponovo je samog Hrista razapeo".

Vučević je poručio da su srpski stradalnici "naša radosna armija u raju koja brine o nama".

"Nama mora biti jasno da je ovo Jerusalim naš, naša sveta zemlja, da je ovde naš okean suza i krvi, da smo odavde raspeti i pobednički vaskrsli i do današnjeg dana, jer nas Gospod u ljubavi svojoj ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta, nego da znamo, gledamo i dišemo, da sanjamo i da se zbratimimo, da skupimo snagu i svedočimo pobedu života nad smrti i dobra nad zlim", poručio je Vučević.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE