• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posmatrački let "Otvoreno nebo" iznad BiH od danas do 17. maja

Autor Nikolina Damjanić

Iznad Bosne i Hercegovine od danas pa sve do petka biće realizovan posmatrački let i snimanje teritorije sa senzorima.

 Posmatrački let iznad BiH Izvor: Shutterstock

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, posmatrački let će obaviti predstavnici Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije, a u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”.

"Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let", ističe se u saopštenju iz MO BiH.

Dodaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

"Posmatrački let će biti obavljen avionom zračnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu. Snimanje teritorije se obavlja senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH", navode u MO BiH.

Podsjećaju da ugovor “Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima

"Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama, a BiH je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije drugih država članica", ističe se u saopštenju.

(Agencije/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mnk

Pustite nas vec jednom na miru da zivimo normalan zivot, opet ovi l....i spremaju rat.

RS

U Bih mozete jedino da snimite kampove za obuku vehabija ali zapad to vec zna jer to je njihov projekat. Meni ovo vise lici na izvidjanje teritorije i smisljanje strategije za napad. Zapitajte se samo zasto bas sad odjednom skeniraju citavu Bih.

MONDO REPORTAŽE