• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DONOSIMO IMENA I PRESUDE: Dodik pomilovao tri osobe koje je na zatvorske kazne osudio Okružni sud Banjaluka

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik RS Milorad Dodik prošle godine pomilovao je troje osuđenika koji su bili osuđeni za razna krivična djela – ugrožavanje javnog saobraćaja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, te iznuda u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda.

 Palata predsjednika Izvor: Mondo - Slaven Petković

Kako se navodi u informaciji o pomilovanjima za 2023. godinu, Dodik je pomilovao Banjalučanina Ognjena Mrđu (36) kojeg je Okružni sud u Banjaluci 2017. godine osudio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela ucjena u sticaju sa krivičnim djelima teška tjelesna povreda i nedozvoljena trgovina i promet oružja ili eksplozivnih materija. Presudu Mrđi potvrdio je Vrhovni sud RS.

“Neizdržani dio kazne se zamjenjuje uslovnom osudom. Mišljenje Okružnog suda Banjaluka je negativno, a mišljenje Ministarstva pravde RS pozitivno”, navodi se u odluci o pomilovanju.

Kako Mondo saznaje, Mrđa je osuđen što je od sugrađanina Davora M. utjerivao dug od 70 KM i 2016. godine ga pretukao u jednom banjalučkom kafiću, a onda ga zajedno sa A.P. ugurao u prtljažnik automobila „BMW“, te odvezao u naselje Ponir. Tu mu je nastavio prijetiti da će ga ubiti i tukao ga, a zatim ga skinuo golog, uzeo mu garderobu, mobilni telefon i još neke lične stvari, te ga gurnuo niz brdo.

Osim njega, Dodik je pomilovao i Branka Trivunovića (52) iz Glamoča kojeg je Okružni sud Banjaluka 2020. godine osudio na dvije godine zatvora i zabranu upravljanja vozilom “C” kategorije u trajanju od jedne godine zbog ugrožavanja javnog saobraćaja. Njemu je kazna zamijenjena uslovnom, a pozitivno mišljenje dali su i sud i ministarstvo.

Saznajemo da je Trivunović osuđen jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov suvozač. Nesreća se dogodila u julu 2019. godine kod Šipova, a u utvrđeno je da je upravljao vozilom u stanju teškog pijanstva sa 2,15 promila alkohola.

Treća osoba koju je predsjednik RS pomilovao je Desa Marić (49) iz Kotor Varoši. Nju je u februaru 2020. godine Osnovni sud Banjaluka osudio na godinu i po zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Okružni sud Banjaluka je u novembru 2021. godine potvrdio ovu presudu.

“Odlukom o pomilovanju kazna zatvora u potpunosti se zamjenjuje uslovnom osudom. Okružni sud je dao negativno, a Ministarstvo pravde RS pozitivno mišljenje”, navodi se.

Osim troje osuđenika koji su pomilovani, predsjedniku RS je dostavljeno još sedam molbi za pomilovanje, a koje nisu uvažene, među kojima su osuđenici za zloupotrebe droga, razbojništvo, zloupotrebe službenog položaja i utaja.

Donošenje odluke o pomilovanju je, pored ustavnog prava predsjednika RS, i njegovo diskreciono ovlaštenje prilikom kojeg se uvažavaju opšti interes države i društva, opšte vrijednosti, princip resocijalizacije, humani i drugi relevantni razlozi kao i lične karakteristike pojedinačnog slučaja (porodične, zdravstvene, socijalne i ekonomske).

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE