• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zurof: Generalna skupština UN nije kvalifikovana da donese rezoluciju o istorijskim pitanjima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof upozorio je da bi eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bilo politička odluka koja se ne bi zasnivala na činjenicama i da bi takav dokument veoma brzo mogao da proizvede niz novih odluka.

 Efraim Zurof generalna skupština UN Srebrenica Izvor: Ujedinjene nacije

Smatra bi ovim terminom bio obesmišljen i sam termin genocid.

"Riječ je o veoma lošoj odluci koja bi vodila u čitav niz drugih, sličnih. I to je veoma loše. Verujte mi, ukoliko ova rezolucija prođe, u pitanju su sedmice ili meseci u kojim će i druge države učiniti isto. Na ovaj način se nepotrebno stvaraju nove krize za opisivanje događaja koji nisu genocid", izjavio je Zurof.

Zurof je istakao da je genocid jasno definisan i da je apsurdno tvrditi da se u Srebrenici jula 1995. godine dogodio genocid.

Upitan kakav ishod očekuje od predstojeće debate u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, Zurof kaže da bi eventulano usvajanje spornog dokumenta bila politička, a ne odluka bazirana na istorijskim činjenicama.

"Ne mislim da je Generalna skupština UN kvalifikovana da donese rezoluciju o istorijskim pitanjima. Generalna skupština nije skup istoričara, to je skup političara koji predstavljaju zemlje i njihove političke interese. I zato je u i stvari, svaka rezolucija koju oni donesu u suštini apsolutno besmislena", naglasio je Zurof.

Upitan da li bi ova rezolucija mogla da doprinese eventualnom ukidanju Republike Srpske, Zurof je ukazao da je ključni problem to što je dokument i način na koji predložen u potpunosti suprotan Dejtonskom sporazumu.

"Republika Srpska je legalni entitet u BiH, a činjenica je da je muslimani i Hrvati iz Federacije BiH baš i ne vole. Dejtonski sporazum je doneo relativan mir u regionu zbog čega je veoma bitno da ga se svi pridržavaju. Predložena rezolucija o Srebrenici je u potpunosti u suprotnosti sa tim sporazumom zato što je nisu dogovorile sve tri strane. To je samo po sebi kršenje Dejtonskog sporazuma koji može da proizvede ozbiljne probleme", upozorio je Zurof.

On je za "Koosovo onlajn" naveo da je i problem što rezolucija o Srebrenici nije bazirana na ozbiljnim analizima onih koji su kvalifikovani da to urade.

"Ovo je pitanje za istoričare, a ne za političare", naglasio je Zurof.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE