• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o ekonomiji u Srpskoj: Prosječna plata 700 evra, penzije povećane, raste BDP i investicije (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska finansijski stabilna, da ima rast prihoda, ali i investicije, te najavio otvaranje novih hidro i solarnih elektrana, ali i nastavak izgradnje mreže auto-putev

 Dodik u Teleringu Izvor: Screenshot

Dodik je istakao da uprkos onima koji iz političkih razloga blokiraju projekte, poput situacije kada je Vlada NJemačke zaustavila tri projekta, Srpska nalazi druge investitore koji će nastaviti te projekte, kao što su Mađarska ili Kina.

On je naveo da su prihodi u Republici Srpskoj povećani za 19 odsto u odnosu na prva četiri mjeseca lani, a u odnosu na plan za ovu godinu za četiri odsto.

"Srpska će ovu godinu završiti sa tri milijarde KM većim BDP nego prošle godine kada je bilo 16 milijardi. Sve pokazuje da ćemo ovu godinu završiti sa više od 19 milijardi KM BDP-a, možda čak i 20 milijardi KM, što govori da se ovdje radi, da ima investicija", rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da su penzije u Srpskoj povećane za deset odsto, da je za sedam odsto realan rast plata u ovoj godini.

"Minimalna plata u Republici Srpskoj je 450 evra. Naša prosječna plata sada je 700 evra, više od 1.400 KM", rekao je Dodik.

On je ukazao da Srpska ima značajne prednosti u ekonomskom poslovanju u odnosu na okruženje, što investitori prepoznaju i odlučuju se da ovdje otvaraju svoje proizvodne pogone.

Dodik je naveo da su proteklih sedmica u Srpskoj otvorene četiri fabrike koje zapošljavaju oko 3.500 ljudi, a da će biti još takvih investicija i na području Bijeljine, Dervente i ostalih lokalnih zajednica.

"Investitori su najčešće iz zemalja zapadne Evrope. Za firmu koja će biti u regionu Bijeljine za oko 200 ljudi koji rade na zapadu biće ponuđeno da se vrate i vjerujem da neki i hoće", rekao je Dodik.

On je ponovio da investitori prepoznaju benefite Srpske u kojoj je zbirna stopa doprinosa na neto palte 31 odsto, dok je u Federaciji BiH 42 odsto, ali i za oko 40 odsto jeftinija električna energija.

Dodik je zaključio da to ne znači da nema određenih problema i da situacija ne može biti bolja, ali da se na tome radi i da svako ko želi da vidi može vidjeti u Srpskoj i uspjehe.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE