• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promene SSP-a parališu pregovore sa EU

Promena samo jednog zareza u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju traži saglasnost svih 27 zemalja članica EU-

 Promene SSP-a parališu pregovore sa EU Izvor: MONDO

Profesor međunarodnih odnosa na beogradskom Fakultetu političkih nauka Ivo Visković ocenio je da bi svaka promena u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU dovela do podela unutar EU, što bi paralisalo pregovaranje sa Srbijom.

Promena samo jednog zareza u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju traži saglasnost svih 27 zemalja članica EU, pa bi otpočinjanje novih pregovora Srbiju moglo da dovede u situaciju višegodišnjeg čekanja novog SSP-a, kazao je Visković u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

On je objasnio da bi ideja Demokratske stranke Srbije da se u postojeći Sporazum ugradi rečenica da je Kosovo deo Srbije dovela do velike podele unutar EU, zbog čega bi pregovaranje sa našom zemljom bilo paralisano.

Visković pretpostavlja da zemlje koje su priznale Kosovo ne bi prihvatile takav zahtev Srbije i u tom slučaju ne bi ništa bilo od SSP-a. "Ugovor ima dva dela, jedan koji je odmah stupio na snagu i drugi koji mora čekati ratifikaciju u zemljama potpisnicama", naveo je Visković.

Nekadašnji ambasador u Sloveniji je podsetio da se prvi deo SSP-a odnosi na trgovinske odlakšice, što omogućava prelazni mehanizam, ali je dodao da i to može da se suspenduje ako ne bude pune saradnje s Haškim tribunalom zbog insistiranja Belgije, a naročito Holandije.

Svakako se ne sme zaboraviti da postoje drugi delovi ugovora koji nemaju prelazni mehanizam i bez pune ratifikacije neće moći da se primenjuju, podestio je Visković.

Prema njegovim rečima, ova priča podseća na situaciju u kojoj se nalazila Jugoslavija osamdesetih godina, kada smo sa Evropskom zajednicom potpisali sporazum, ali je tri godine trebalo da ga prihvate neke zemlje. "Sada se očekuje brza ratifikacija S S P-a u članicama EU i bilo bi krajnje besmisleno da mi ne uradimo svoj deo posla", smatra Visković.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE