• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRNABIĆ: Srbija u RS uložila više od 100 miliona evra, banke kupovale obveznice i trezorske zapise

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Banjaluci da je Srbija uložila više od 100 miliona evra u različite projekte u Republici Srpskoj.

 DSC_0224.JPG Izvor: NSRS

Brnabićeva je dodala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek insistirao na jačim vezama sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Ponosna sam što sam dio Vučićevog tima koji je nesebično uvijek pomagao Republici Srpskoj. Pomagao je i da bude riješeno pitanje granica između Srbije i BiH, ali i ostala otvorena pitanja bez miješanja stranaca", rekla je Brnabićeva na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Brnabićeva je rekla da će se zalagati za jačanje parlamentarne saradnje Srbije i Republike Srpske i da bi Skupština Srbije uskoro trebalo da usvoji Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Ona je naglasila da će Parlamentarnim forumom Srbije i Republike Srpske biti omogućena bolja i bliža saradnja, te napomenula da je Srbija, kada je bilo teško u posljednjih deset godina, uvijek stajala uz Republiku Srpsku, ali i uz svoje susjede.

"Iako se sa nekim nismo slagali, nikada nismo narušili ničiji teritorijalni integritet, a oni naš jesu. Mnogo laži je izgovoreno o Vučiću da je nosio snajper iznad Sarajeva, mučio zatvorenike u Hrvatskoj, a napadnut je bio u Srebrenici za šta niko nikada nije odgovarao", rekla je Brnabićeva.

O kupovini obveznica

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvršna vlast te zemlje u interesu Srbije, srpskog naroda i svih njenih građana odlučiti da li će i dalje preko svojih banaka kupovati obveznice i trezorske zapise Republike Srpske.

"To će svakako biti odluka izvršne vlasti Srbije. Ponavljam i verujem da će naša Vlada raditi ono što je najbolje u interesu Srbije, srpskog naroda i svih građana

Ona je navela da je Srbija posvećeno radila na svim međunarodnim ugovorima koji su se ticali regiona, pokrenula inicijativu "Otvoreni Balkan" i da je Vučić aktivno radio na pomirenju Srba i Albanaca.

Govoreći o prisustvu kadeta Vojne akademije iz Srbije u Podrinju i u Prijedoru, Brnabićeva je naglasila da su pojedini političari iz Sarajeva iskoristili taj događaj da prikažu stvarnost onakvu kakva nije.

"Boravak naših kadeta u Prijedoru i u Podrinju, pokazala je, nažalost, svu želju političara iz BiH da prikažu stvarnost kakva nije i da bi posijali mržnju među narodima bez ikakvog stvarnog povoda", rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da to rade pojedini političari, te poručila da će Srbija, bez obzira na neosnovane kritike i optužbe, raditi na povezanosti regiona.

"Moramo stvoriti drugačiji Balkan od prošlosti kakva nam je bila", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je Srbija uložila mnogo novca kako bi region bio povezan, a dio toga je izgradnja auto-puteva i brzih pruga prema zemljama regiona.

Obraćanjem Brnabićeve završena je svečana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Obraćanje Brnabićeve je bila i jedina tačka ove sjednice.

Svečanoj sjednici prisustvovali su premijer i članovi Vlade Republike Srpske, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, kao i predstavnici političkih partija iz Republike Srpske.

Prije sjednice održan je sastanak predsjednika narodnih skupština Srpske i Srbije Nenada Stevandića i Ane Brnabić.

(SRNA)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE