• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković podnosi inicijativu: "Van snage staviti sporazum BiH i Srbije o policijskoj saradnji"

Autor Dragana Božić

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković najavio je da će na sjednici Savjeta ministara iduće sedmice pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage sporazma BiH i Srbije o policijskoj saradnji.

 Panel02.jpeg Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

"Na sjednici 31. jula pokrenuću inicijativu da se Sporazum Savjeta ministara i Vlade Srbije stavi van snage i da se Savjet ministara, kao strana potpisnica, izjasni o tome", rekao je Konaković na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je objasnio da je stavljanje van snage ovog sporazuma moguće samo ako ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara dignu ruku za to, jer tako kaže Ustav BiH.

Konaković je rekao da ovaj sporazum omogućava da policija iz Srbije, kada god to MUP Republike Srpske zatraži, dođe i učestvuje u nekoj zajedničkoj aktivnosti, omogućava zajedničku edukaciju, pravljenje planova i programa, patrola.

"I sve to sa oružjem", rekao je Konaković, dodavši da i njegova pratnja prelazi granicu BiH i ulazi u druge zemlje sa oružjem.

Konaković je naveo da sporazum predviđa i tzv. skrivene istražioce, prema čemu, MUP Republike Srpske ili kantonalni MUP-ovi mogu praviti istrage u kojima se angažuju skriveni istražioci koji imaju ovlaštenja na prostoru cijele BiH.

"Možda se već vrši neka istraga pod patronatom ovog sporazuma, kojim je BiH to legalno dozvolila", rekao je Konaković, konstatujući da je ovaj sporazum zaključen i ratifikovan u oba doma Parlamentarne skupštine BiH dok je u vlasti bila SDA.

Konaković je istakao da BiH iz tog vremena identičan sporazum o policijskoj saradnji ima i sa Hrvatskom.

Govoreći o tome da četiri kantona u Federaciji BiH u kojima vlast predvodi SDA nisu dali saglasnost na Reformsku agendu, zbog čega je dovedeno u pitanje dobijanje pomoći Evropske komisije za BiH iz Plana rasta za zapadni Balkan, Konaković je ocijenio da izlaz iz ove situacije predstavlja zaobilaženje SDA u tom procesu.

"Sa najboljom namjerom da dokumenti prođu što širu usklađenost Savjet ministara je rekao da kantoni budu u radnom tijelu, usvojen je poslovnik koji kaže da se odluke moraju donositi konsenzusom i oni su zloupotrijebili tu dobru volju. Trebamo hitno sjesti i pokušati naći neki novi model da zaobiđemo SDA", zaključio je Konaković. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vaske

A jakog ministra.

RS

Koliko ste jadni i bjedni pa to svijet nije vidio. Pustite narod da zivi normalno, a ne ovo konstatno opstruisanje i sirenje mrznje prema Srpskom narodu. To nikome nece nista dobro donjeti a ponajmanje vasem bosnjackom narodu. Svijet se uveliko mijenja i vasa a ni nasa pozicija nisu iste ni priblizno danas i prije 35 godina. Ovaj put bi bilo ko drugome jamu kopa na kraju sam u nju pada.

MONDO REPORTAŽE