• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Milan Novitović: Optužen za zloupotrebe, hapšen prije dvije godine, mijenjao stranački dres...

Autor Brankica Spasenić

Milan Novitović, direktor šumskog gazdinstva ”Drina” Srebrenica", a čije vozilo su danas na autoputu nepoznati napadači udarali palicama, ranije je bio kadar Ujedinjene Srpske, a potom NPS-a i dovođen je u vezu sa nekoliko slučajeva.

 Ko je Milan Novitović  Izvor: Srna

PU Gradiška je saopštila da se današnji incident desio oko 14.50 časova na izlazu sa autoputa Gradiška - Banja Luka u mjestu Berek.

Nepoznate osobe su presrele vozilo kojim je upravljao Novitović i oštetili ga.

"O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. Oštećeni nije povrijeđen prilikom izvršenja ovog krivičnog djela", saopštila je policija.

Milan Novitović nedavno je optužen zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja odnosno da je kao vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS, oštetio civilnu zaštitu za oko 12.000 maraka.

Terete ga da je nezakonito omogućio Veseljku Elezu, koji je ranije bio na funkciji direktora, da po isteku mandata primi tri plate u visini od oko 12.000 maraka.

Novitović je hapšen 2022. godine zbog sumnje u druga djela, ali je Republičko javno tužilaštvo RS kasnije obustavilo istragu.

Ovaj slučaj od početka su pratile brojne kontroverze.

Naime, Novitović je uhapšen 26. septembra 2022. godine i to tako što je prvo pozvan na saslušanje u prostorije tužilaštva u Banjaluci, da bi ga potom uhapsili. Iz MUP-a RS su neposredno nakon toga negirali da su ga hapsili njihovi pripadnici.

Nakon hapšenja uslijedili su pretresi na više lokacija, na koje je Novitović dovođen sa lisicama na rukama – u sjedištu agencije u Banjaluci, zgradi Vlade RS, te porodičnoj kući tada osumnjičenog.

U to vrijeme on je bio direktor Civilne zaštite RS kao kadar Ujedinjene Srpske i kandidat te stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Nadležno tužilaštvo se sve vrijeme nije oglašavalo o detaljima za šta se konkretno sumnjiči Novitović, a samo kratko su saopštili da mu se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja.

Njegova odbrana je tada tvrdila da je prvi dan kada je i uhapšen ispitivan na okolnosti zapošljavanja stranačkog kolege Branislava Zeljkovića za svog savjetnika.

Zeljković je nekadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo RS protiv kojeg je u toku sudski postupak u aferi “Korona ugovori”.

Takođe, ime Milana Novitovića spominjao je nedavno na suđenju bivšem inspektoru MUP-a RS Daliboru Bošnjakoviću koji je u martu ove godine nepravosnažno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je primio mito da sugrađanina štiti od “moćnog čovjeka”

Optužnica Tužilštva RS, teretila ga je da je u decembru 2021. godine telefonom pozvao Ž. D., a kojeg je od ranije poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv M.N. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, i koju je vodio Bošnjaković.

Ispričao mu je da je M.N. “moćan čovjek” koji ugrožava život njega i članova njegove porodice, što je kod oštećenog izazvalo strah i bojazan za ličnu i bezbjednost porodice. Kasnije, tokom svjedočenja na suđenju, se ispostavilo da je “moćan čovjek” bio Novitović.

(Mondo/B.S.)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE