• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković najavio prijave protiv onih koji su opstruisali gašenje požara

Autor Dragana Božić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će biti podnesene prijave protiv svih koji su svojim nečinjenjem onemogućili i opstruisali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" na vrijeme.

 Višković najavio prijave zbog požara Izvor: RTRS/screenshot

"Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na požarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama koliko požar bjesni i kakve su posljedice. Podnijećemo prijave protiv odgovornih, neću unaprijed da govorim o imenima dok ne dobijem sve informacije", istakao je Višković.

On je rekao da helikopteri Oružanih snaga BiH nisu namijenjeni za gašenje požara i da se ne mogu se nositi s tim s obzirom na mali kapacitet vedra od 500 i 900 litara, za razliku od helikoptera iz Srbije od kojih jedan ima kapacitet vedra četiri tone.

"Šteta bi bila manja da je odobren dolazak i dejstvovanje helikopera iz Srbije u subotu, ali i ovo je BiH", naglasio je premijer Srpske za RTRS.

On je zahvalio kompaniji Hifa oil za donaciju kerozina helikopterima.

"Iz kompanije Hifa oil su, na naš zahtjev da se obezbijede dovoljne količine kerozina na Tjentištu, poslali cisternu i rekli da će donirati koliko god je potrebno za gašenje", naveo je Višković.

On je rekao da su helikopterima iz Srpske i Srbije potrebne velike količine goriva jer u toku dana izbace blizu 300 tona vode.

Višković je naglasio da su požari u Republici Srpskoj pod kontrolom i da su uloženi ogromni napori da budu lokalizovani.

"Ima još tačkastih požara, ali jutros od 7.00 tri helikoptera gase vatru dok je u potpunosti ne ugase, ako ne bude jakog vjetra kao juče koji onemogućava gašenje", rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je naglasio da je Srpska spremna da pomogne u gašenju požara u Federaciji BiH čim ugasi požare na svojoj teritoriji.

"Јuče sam informisan da je aktivan požar u okolini Kaknja. Naša Civilna zaštita je dobila zahtjev od Civilne zaštite FBiH da im stavi na raspolaganje bazene s vodom u svom vlasništvu", rekao je Višković.

On je istakao da situacija u vezi požara u FBiH najbolje ilustruje odnos stranih zemalja prema BiH kojima, kaže, nije stalo do BiH jer da jeste, bila bi ponuđena međunarodna pomoć za gašenje vatre.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

@zole Slažem se u potpunosti

Zole

Da li je Izudin ili Hajrudin nije bitno braća su, nisu Slavko ni Mirko to uradili

Zole

Kako to da se pumpaši RS nisu udostojili da doniraju litru goriva za pomoć gašenja požara. Naravno prvi su tu kad je podići cene. Akcija HIFA PETROLA dostojna svake pohvale

Vetgo

@Zole Hifaoil to je sasvim druga kompanija

Zole

@Vetgo bitno je da su naše pumpadzije slijepe i gluhe na svaki oblik donacije

MONDO REPORTAŽE