• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"On je sada slobodan čovjek": Sud u Splitu odbio odrediti pritvor Zoranu Galiću

Autor Dragana Božić

Zoranu Galiću, zamjeniku direktora SIPA-e, za kojim je sud BiH prošle sedmice raspisao crvenu Interpolovu potjernicu, Županijski sud u Splitu odbio je odrediti istražni pritvor.

 зоран галиц.jpg Izvor: Screenshot/SIPA

Kako je za N1 BiH pojasnila Ivana Grizelj-Ćorluka, njegov advokat, juče je održano ročište na sudu u Splitu, a po zahtjevu tužilaštva i suda BiH koji zahtijevaju Galićevo izručenje.

“Odlučeno je da se pritvor ne odredi i po tome je Galić sada slobodan čovjek i slobodno se kreće. Uskoro će to i službeno biti potvrđeno”, dodala je Grizelj-Ćorluka.

Pojasnila je i zbog čega je donesena takva odluka.

“Galić je državljanin Hrvatske, a nije se uspjelo utvrditi da je umiješan u djela koja mu se stavljaju na teret. Šta će dalje biti i kakve su procedure kada je riječ o izručenju, to će dalje odlučiti tužilaštvo BiH”, poručila je Grizelj-Ćorluka.

Podsjećamo, Galić je bio meta policijske akcije "Kings" u kojoj je trebao biti uhapšen jer se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela: primanje mita i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Pripadnici SIPA-e su 9. jula lišili slobode pomoćnika komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske i Bago Ivicu, zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Kako je tada navedeno iz Tužilaštva BiH, Zoran Galić nije nađen u svome mjestu stanovanja jer je neidentifikovana osoba javila Galiću da će doći do ove akcije i da bi on mogao biti jedan od uhapšenih.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, osmog jula, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

U okviru istog predmeta u kojem je osumnjičen Galić za sada su uhapšene tri osobe. Riječ je o Ivici Bagu i Blagoju Miloviću te o vozaču autobusa Siniši Crnogorcu za kojeg se sumnja da je bio njihova "veza" na granici.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Neka trampe Mamića za njega

Raovan

Koja se još budala čudi što ljudi idu odavde još kažu nigdje nije kao ovde dobro. Debilana teška

MONDO REPORTAŽE