• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeno ročište Dodiku i Lukiću: Pred Sudom BiH izneseno 36 materijalnih dokaza

Autor Nikolina Damjanić

Advokat odbrane Miljkan Pucar danas je u nastavku suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću pred Sudom BiH iznio 36 materijalnih dokaza o kojima će se Tužilaštvo naknadno izjasniti.

 Srn2024-10-9_1612974_0.jpg Izvor: Srđan Jeremić/Srna

Među dokazima koje je ponudila Lukićeva odbrana je diplomatska nota SR Njemačke o diplomatskom statusu Kristijana Šmita, različiti izvještaji "Službenog glasnika", dopisi Predsjedništvu i odgovori, zapisnik o saslušanju u Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, dopisi i odgovori Kancelariji OHR-a, kao i Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara...

Sud će se naknadno izjasniti o dokazima Tužilaštva i o materijalanim dokazima Lukićeve odbrane.

Sud će se naknadno izjasniti i o prigovoru Dodikove odbrane na 12 stranica, koji je sud dobio juče, dva sata prije kraja radnog vremena, rečeno je na ročištu.

Utvrđeno je da je Dodikova odbrana imala problema sa faksom, odnosno sa primanjem podnesaka Suda, te zbog toga nisu mogli na vrijeme poslati prigovor na dokaze Tužilaštva.

Sudija Sena Uzunović nije prihvatila prijedlog odbrane predsjednika Republike Srpske da se ubuduće podnesci šalju putem pošte.

Uzunovićeva je upozorila pravne savjetnike Milorada Dodika, advokate Antu Nobila i Gorana Petronijevića, zbog javnih istupa u medijima i upozorila da izbjegavaju da komentarišu odluke Suda i da vode računa prilikom javnih istupa u kojima "ruše dignitet Suda BiH" i nje kao postupajućeg sudije.

Ona je dodala da Sud ne zabranjuje javno istupanje advokatima, ali da nezavisnost advokata, kako kaže, nije neograničena kada je riječ o komentarima vezanim za predmet i sudije.

Uzunovićeva je rekla da je sudija dužan da štiti kako lični, tako i dignitet Suda, te da postoje granice do kojih advokati mogu koristiti javni prostor.

"Sud smatra da u svom svojstvu advokati imaju koristi od ekskluzivnog prava na publiku, ali da njihovo ponašanje mora biti diskretno, časno i dostojanstveno", navela je Uzunovićeva.

Povodom ranijih prigovora odbrane, Uzunovićeva je rekla da u ovom predmetu "nije došlo do kršenja neposrednosti".

Uzunovićeva je na početku ročišta izrekla opomenu Dodiku, zbog, kako je rekla, nepoštovanja Suda, jer Dodik nije želio da ustane kada je ona prozivala ko je bio prisutan.

"Ne poštujete Sud i mene kao sudiju", rekla je Uzunovićeva, nakon što je Dodik, kada ga je prozvala, odgovorio "tu sam gospođo" i nije ustao.

Naredno ročište zakazano je za 30. oktobar, a potom 13. novembra, oba u 13.00 časova.

Na početku današnjeg ročišta Uzunovićeva je rekla da je Krivično vijeće Suda BiH 10. oktobra odbacilo kao nedopušten zahtjev za njeno izuzeće, koji je dan ranije zatražiola odbrana.

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića za "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita", zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE