• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Soreka u Banjaluci: Naredne sedmice presudne za vraćanje na evropski put (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Šef Delegacije EU u BiH Luiđi Soreka poručio je da će narednih nekoliko sedmica biti presudno za vraćanje BiH na njen evropski put, te pozvao političke lidere da iskoriste priliku koja im se nudi.

 Luiđi Soreka boravio u Banjaluci Izvor: Screenshot/YouTube

Soreka je istakao da je neophodno da svi dijelovi BiH daju svoj doprinos na evropskom putu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

On je nakon sastanaka u Banjaluci sa političkim akterima u Republici Srpskoj poručio da se raduje daljim razgovorima u Srpskoj, kao i širom zemlje, o ubrzanju napretka ka članstvu u EU.

"Članstvo u EU je i dalje najbolja garancija bolje budućnosti BiH. Evropski put donosi brojne prednosti, uključujući veće ekonomske prilike, snažniju borbu protiv korupcije i vladavinu prava, više standarde životne sredine, i najvažnije od svega, veću bezbjednost i stabilnost", naveo je Soreka u obraćanju putem video-poruke.

Prema njegovim riječima, BiH već uživa niz prednosti bliske saradnje sa EU, uključujući učešće u programima EU, a i članica je mehanizma solidarnosti EU u vrijeme kriza, odnosno, Mehanizma civilne zaštite EU.

"Cilj nam je produbiti našu saradnju, uključujući kroz Plan rasta, koji će ojačati ekonomsko integrisanje BiH u jedinstveno evropsko tržište i zajedničko regionalno tržište", rekao je Soreka i dodao da je za dalji razvoj dobrih odnosa, potrebna politička volja svih zainteresovanih strana.

On je dodao da je EU najveći partner BiH, uključujući oblasti preduzetništva, infrastrukture, digitalizacije, energetske tranzicije, poljoprivrede, kvaliteta vode, obrazovanja, zdravstva i još mnogo toga.

Soreka je naveo da je EU tu da podrži pozitivno političko okruženje, dijalog i kompromis, ali će se "isto tako odlučno suprotstaviti nazadovanju i potezima koji stvaraju podjele".

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Copy/paste

Naredne dvije sedmice su kljucne!

MONDO REPORTAŽE