• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH potpisala sporazum sa Evrodžastom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na marginama Ministarskog foruma EU i Balkana u Budvi evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza potpisali su danas Sporazum o saradnji sa Evrodžastom, agencijom EU za pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima.

 shutterstock_291401912.jpg Izvor: Shutterstock

Sporazum ima za cilj jačanje koordinacije BiH sa pravosudnim tijelima EU, povećanje efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja u predmetima organizovanog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, sajber kriminala i drugim transnacionalnim kriminalnim aktivnostima, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evrodžast radi na unapređenju prekogranične saradnje u borbi protiv teških oblika kriminala, kroz podršku domaćim vlastima u istragama i krivičnom gonjenju u predmetima koji zahtijevaju prekograničnu koordinaciju.

Sporazum omogućava postavljanje tužioca za vezu u Evrodžast, što će omogućiti direktan angažman u zajedničkim istragama i pristup operativnim alatima Evrodžasta, čime će se povećati kapaciteti u zemlji za vođenje složenih međunarodnih predmeta.

Šef Delegacije EU u BiH Luiđi Soreka istakao je širi značaj Sporazuma.

"Sporazum o saradnji sa Evrodžastom je značajno dostignuće za BiH na njenom evropsku putu. Uz omogućavanje tješnje pravosudne saradnje, uključujući imenovanje tužioca BiH za vezu pri Evrodžastu, BiH će biti bolje opremljena za postupanje kod teških oblika kriminaliteta u skladu s evropskim standardima. Pozivamo na što bržu ratifikaciju Sporazuma, kao i usvajanje i sprovođenje pratećih reformi, prvenstveno Zakona o zaštiti ličnih podataka, a sve s ciljem iskorištenja punog potencijala ovog partnerstva“, naglasio je Soreka.

U saopštenju se dodaje da su ključni naredni koraci ratifikacija Sporazuma i usvajanje novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, u skladu s evropskim standardima.

Nakon potpune operacionalizacije saradnje sa Evropolom i zaključivanja sporazuma o saradnji sa Evropskim javnim tužilaštvom /EPPO/ 2023. godine, ovaj Sporazum predstavlja ključni iskorak u integrisanju BiH u okvir EU za sprovođenje zakona i pravosudnu saradnju, navedeno je u saopštenju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE