• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi hvataju niski zalet za Srbiju

Sastanci Bubala i Đelića sa ruskim kompanijama na 12. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

 Rusi hvataju niski zalet za Srbiju Izvor: MONDO

Njih dvojica su imali sastanke sa Gaspromom, Aeroflotom, Bejzik elementom, Promsvjazbankom.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je Tanjugu u Sankt Peterburgu da je na susretu sa generalnim direktorom "Aeroflota" Valerijem Okulovom potvrđen interes ruskog avioprevoznika za učešće u privatizaciji "Jat ervejza".

Đelić je istakao važnost činjenice da se jedna kompanija poput ruskog "Aeroflota" i dalje interesuje za investiranje u "Jat ervejz", jer "moramo biti svesni činjenice da se situacija na tržištu aerotransporta dosta pogoršala, zbog povećanja cene kerozina s jedne strane, i nešto teže ekonomske situacije u svetu, s druge strane".

Đelić je sagovornika informisao o aktivnostima koje su usledile posle njihovog poslednjeg susreta na investicionom forumu u Sočiju u oktobru prošle godine i naročito o rešenju problema vlasništva nad platformom u Surčinu na aerodromu "Nikola Tesla" i o rešenju odnosa između "Jat ervejza" s jedne strane i Aerodroma i "Jat tehnike", s druge strane.

Srpski vicepremijer je istakao da je Okulova obavestio da će Srbija do kraja juna pripremiti sve nužne elemente da bi se i formalno raspisao tender za prodaju većinskog paketa u kapitalu "Jat ervejza".

Prema Đelićevim rečima, važno je što je "Aeroflot" objektivno zainteresovan da razvije Beograd kao regionalni centar aerotransporta i da je, kao kompanija koja je imala profit od 350 miliona dolara 2007. godine, u stanju da finansira razvoj srpske avio-kompanije, čime se predstavlja kao važan i potencijalno ozbiljan kandidat za strateško partnerstvo sa Jatom.

"U tom smislu to je bilo pozitivno, jer smo veoma otvoreno govorili i o nekim drugim pitanjima - bilo je dosta spekulacija u našoj javnosti oko toga da li bi u paketu sa Jatom mogao da bude prodat i Aerodrom. Jasno sam rekao da to nije predmet transakcije, da Srbija neće privatizovati većinski deo kapitala našeg aerodroma u godinama koje dolaze", rekao je Đelić.

To su, prema njegovim rečima, ruski partneri, kako generalni direktor "Aeroflota", tako i ministar za saobraćaj Igor Levitin, "dobro shvatili".

"Problem je više bio sa naše strane, jer su davane različite izjave, i mi smo potvrdili državnu politiku u tom domenu", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je dodao da to "ne znači da naša zemlja nije zainteresovana za strateško partnerstvo, za formiranje novog kargo-centra, jer bi tu bila neka nova investicija i tu je moguće eventualno učešće i povezivanje privatizacije 'Jat ervejza' sa takvom investicijom, ukoliko postoji interes".

Ruska aviokompanija, rekao je Đelić, sačinila je biznis-plan na sedam godina "gde su investicije dosta jasno naznačene i naše ideje se dosta preklapaju, u smislu da su dosta realne - da Beograd treba da bude regionalni centar, da nova flota mora biti sastavljena pre svega od manjih aviona koji putuju velikom frekvencijom, a ne velikih aviona koji putuju niskom frekvencijom".

Vicepremijer je ukazao da su ovakvi kontakti na najvišem nivou najbolji, jer omogućavaju da se stvari razjasne i da je sagovornik imao "pitanja oko trenutne situacije i performansi Jata".

Predstavnici "Gasproma” su "insistirali na što bržoj ratifikaciji energetskog sporazuma i istakli da su u niskom startu" u vezi sa investicijama radi modernizacije Naftne industrije Srbije, izjavio je ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo agenciji Beta.

On je rekao da je postignut dogovor da "neke aktivnosti teku paralelno dok čekamo ratifikaciju, a to je pre svega da se utvrde uslovi budućeg ugovora".

Rusku delegaciju je predvodio predsednik Upravnog odbora državne kompanije "Gasprom" Aleksej Miler i predsednik izvršnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov.

Bubalo je naveo da je bilo reči i o "mogućnosti učešća u kapitalu još nekih srpskih kompanija koje zasnivaju proizvodnju na ruskom gasu ili su u vezi sa rafinerijama u Srbiji", poput Azotare i Petrohemije u Pančevu.

Dodao je da se u petak uveče sam susreo i sa vlasnikom kompanije "Bejzik element" Olegom Deripaskom i da je na sastanku razgovarano i o neuspešnom tenderu za RTB Bor.

Bubalo je naveo da je sa Deripaskom razgovarao i o planovima kompanije "Bejzik element" za ulaganje u energetski sektor u Srbiji.

Đelić je naveo da je delegacija na marginama 12. Međunarodnog ekonomskog foruma imala prilike da se sastane sa vlasnicima "Promsvjazbanke", jedne od 10 najvećih banaka u Rusiji, čiji akcionari imaju značajne investicije u domenu informacionih tehnologija.

"Njih tržište Srbije i Balkana interesuje za oba sektora, tako da su izrazili interesovanje za privatizaciju određenih banaka kod nas, uz investicije u informacionu tehnologiju", rekao je srpski vicepremijer

Đelić je dodao da je nedavni primer sa Moskovskom bankom koja je dobila licencu za rad u Srbiji, podsticaj za druge ruske banke da se interesuju, "jer tamo gde su ruske banke lakše dolazi i ruski biznis".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE