• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag dostavio BiH 700 stranica transkripata

Haški tribunal dostavio je pravosudnim vlastima u BiH približno 700 stranica transkripata postupaka na lokalnim jezicima.

 Hag dostavio BiH 700 stranica transkripata Izvor: MONDO

Dokumente je izradio tim Međunarodnog suda za transkribovanje.

Transkripti su dostavljeni juče, a nakon ove uslijediće i druga dostava 16. decembra, saopšteno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima omogućiće pravnim stručnjacima u regionu da ih koriste i da efikasnije pristupe svjedočenjima pred Haškim tribunalom.

Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima Haškog tribunala. Međutim, u okviru projekta Pravda i ratni zločini, Međunarodni sud je izradio više od 60.000 stranica transkripata postupaka vođenih pred ovim tribunalom na lokalnim jezicima.

Cilj projekta Pravda i ratni zločini, vrijedan četiri miliona evra, kojeg je finansirala EU, a proveo Haški tribunal zajedno sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a i Međuregionalnim istraživačkim institutom UN za zločine i pravdu, bio je da se obezbijedi transfer znanja i materijala sa Haškog tribunala pravnim stručnjacima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se unaprijedila njihova sposobnost da vode predmete u vezi s ratnim zločinima.

Transkripti na lokalnim jezicima pripremljeni su na osnovu audio-zapisa sudskih pretresa pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a odabrani su na osnovu povratnih informacija dobijenih od nacionalnih pravosudnih sistema o transkriptima koji su od velike važnosti za postupke pred njihovim sudovima.

Nakon okončanja projekta Pravda i ratni zločini prošlog mjeseca, Međunarodni sud će biti u mogućnosti da nastavi pružanje ovakve podrške do kraja godine u okviru širih napora da obezbijedi pozitivan uticaj svog nasljeđa. Međunarodni sud trenutno traži finansijska sredstva kako bi izradio dodatne transkripte na jezicima regiona.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE