• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena DNK pomagača vehabije Jašarevića

Na pušci iz koje je vehabija Mevlid Jašarević pucao prošle godine na ambasadu SAD u Sarajevu pronađena je DNK njegovog pomagača Emraha Fojnice.

 Pronađena DNK pomagača vehabije Jašarevića Izvor: MONDO

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara je, rezimirajući policijsku akciju koja je izvedena u srijedu u Gornjoj Maoči, rekao da je pronađen i snajper sa kojim Jašarević pozira u svojoj oproštajnoj poruci.

U policijskoj akciji u Gornjoj Maoči uhapšeni su vođa najveće vehabijske zajednice u BiH Nusret Imamović, njegov brat Eldin i Jasmin Mustajbašić nad kojima je juče izvršena kriminalistička obrada i, kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, oni neće biti zadržani u pritvoru.

"Utvrđeno je da pronađeni snajper sa kojim Jašarević pozira u svojoj oproštajnoj poruci i on pripada pripada Munibu Ahmedspahiću. Trenutno smo u potrazi za drugim DVD-om na kojem je video-oporuka. Dosta smo materijala zaplijenili i za njegovu analizu biće potrebno vrijeme”, rekao je Čampara, prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

On je kazao i da se od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) očekuju dokazi o uviđaju izvršenom u krugu američke ambasade u Sarajevu, krajem oktobra prošle godine.

Prilikom pucanja na američku ambasadu u Sarajevu Jašarević je ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio u spoljnom obezbjeđenju ambasade.

Tužilaštvo BiH juče je tražilo produženje pritvora za Jašarevića, koga tereti za teroristički napad na ambasadu SAD, odnosno krivično djelo terorizam.

Tužilac Čampara je na današnjem ročištu od Suda BiH zatražio produženje pritvora za Jašarevićeve pomagače Ahmedspahića i Fojnicu za još tri mjeseca.

Za pomagača Dinu Pečenkovića predloženo je da bude pušten iz pritvora, uz određene mjere zabrane.

Jašarević i Ahmedspahić nisu htjeli da ustanu prilikom obraćanja u sudu, pa ih je sudija Goran Radević istjerao iz sudnice.

"Alah će vas poraziti. Ovo je izmišljeno suđenje. Zašto da ustajem. Vi imate dvije opcije, ili da se iskreno pokajete, ili će vas Alah kazniti kad se najmanje nadate", vikao je iz sveg glasa Jašarević dok ga sudski policajci izvodili iz sudnice, prenosi list.

Ahmedspahić je bio još radikalniji i glasno je prizivao smrt članova Sudskog veća. "Ovo je smiješno. Kome da ustajem. Neka vas Alah ubije sve. I tebe, i tu ženu pored tebe i tog lijevo. Alahu, ubij ih", vikao je Ahmedspahić obraćajući se sudiji i Sudskom veću.

Sudija Radević je rekao da je kao čovjek i sudija zaprepašćen "bezobrazlukom i ponašanjem" optuženih.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE