• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Babo pušten iz zatvora

Poslije deset godina provedenih u zatvoru, Fikret Abdić pušten je jutros na uslovnu slobodu. Za sada ostaje u Hrvatskoj.

 Babo pušten iz zatvora Izvor: MONDO

Predratni privrednik i čelnik "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši Fikret Abdić, koji je odslužio dvije trećine kazne za ratni zločin u zapadnoj Bosni, pušten je jutros oko devet sati iz zatvora u Puli.

Fikret Abdić izjavio je danas, po izlasku iz zatvora, da će se boriti za obnovu preduzeća, a stranim investitorima je poručio da su dobrodošli.

"Danas se neću vratiti u Kladušu jer moram da sredim dokumenta, a vas sve pozivam da se vratite svojim kućama", rekao je Abdić pred oko 3000 svojih pristalica koji su ga sačekali ispred zatvora u Puli, prenose lokalni mediji.

Poslije tog poziva njegove pristalice počele su da se razilaze.

Abdić je pušten na privremenu slobodu, a nadležni su saopštili da nema prepreka da se on ubuduće bavi politikom u okvirima u kojima mu to dozvoljava uslovna sloboda.

On je odslužio deset godina i devet mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne.

Abdića je Županijski sud u Karlovcu 2003. godine osudio na20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske je kaznu preinačio u 15 godina.

Abdiću se sudilo na osnovu optužnice Tužilaštva BiH, kao državljaninu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na temelju sporazuma između dvije države o pravnoj pomoći.

Fikret Abdić, zvani Babo, je proglašen krivim zbog uspostavljanja takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH, i zato što je kao vrhovni komandant takozvane narodne odbrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara.

Kroz 11 Abdićevih logora je prošlo između 4.000 i 5.000 građana sa prostora bihaćke regije, odnosno sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, a prema podacima Ministarstva za boračka pitanja USK u međubošnjačkom sukobu u Krajini poginulo je 1.700 pripadnika 5. korpusa.

Na Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi trebalo da se nastavi suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu Abdiću zbog više krivičnih djela privrednog kriminala u vezi poslovanja firme Agrokomerca.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE