• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Jašarevića i u Vašingtonu

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Mevlida Jašarevića (23) za pokušaj ubistva zbog napada na američku Ambasadu u Sarajevu.

 Optužnica protiv Jašarevića i u Vašingtonu Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da je optužnica protiv Jašarevića podignuta pred sudom u Vašingtonu prema deset tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića koji se terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Jašarević (24) koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice nalaze se u pritvoru.

Optužnicu protiv Jašarevića objavili su pomoćnik američkog državnog tužioca za nacionalnu bezbjednost Liza Monako, tužilac za oblast Kolumbija Roland Mejhen i pomoćnik direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) za Vašington Džejms Mekdžankin.

Za optužbe za pokušaj ubistva protiv Jašarevića, te optužbe za napad američkih službenika ili zaposlenih sa smrtonosnim naoružanjem i uništenje imovine predviđena je maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Svaka od optužbi za upotrebu vatrenog naoružanja tokom nasilnog čina predviđa miminalnu kaznu od 30 godina zatvora dok je za optužbe za napad smrtonosnim naoružanjem s namjerom nanošenja teških tjelesnih povreda predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE