• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd odbacio tvrdnje Pokara o nesaradnji s Hagom

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom odbacio je tvrdnje predsednika Tribunala Fausta Pokara da Srbija ne sarađuje sa tim sudom.

 Beograd odbacio tvrdnje Pokara o nesaradnji s Hagom Izvor: MONDO

Sporno je svedočenje penzionisanog generala Aleksandra Dimitrijevića.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Nacionalni savet danas razmatrao prijavu koju je Pokar uputio predsedavajućem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom navodne nesaradnje Srbije sa Tribunalom i neispunjavanja njenih međunarodnih obaveza.

"Nacionalni savet je zaključio da su u slučaju generala Aleksandra Dimitrijevića državni organi Srbije održavali redovnu komunikaciju i saradnju sa predsednikom i sekretarom Tribunala, kao i da su vlasti Srbije redovno, kao i u svim drugim slučajevima, izveštavale predstavnike MKTJ o preduzetim aktivnostima po ovom pitanju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Nacionalni savet "neprijatno iznenađen" reakcijom Pokara i "dvostrukim standardima koji se pojavljuju u radu Tribunala, imajući u vidu činjenicu da je u predmetu protiv optuženog Ramuša Haradinaja više svedoka likvidirano kada je izostala svaka reakcija i prijava Savetu bezbednosti".

U saopštenju se dodaje da su svi traženi svedoci iz Srbije (njih više od 500) za potrebe Tužilaštva Tribunala oslobođeni dužnosti čuvanja tajne, dok je prijava Savetu bezbednosti protiv Srbije usledila nakon nepojavljivanja jedne osobe u svojstvu svedoka, za šta su razlozi bili zdravstvene prirode.

Nacionalni savet je još jednom zaključio da je rbija spremna da u slučaju Dimitrijevića, kao i u svim drugim slučajevima, u potpunosti sarađuje sa Tribunalom i da će, ukoliko sud ponovo uputi poziv za svedočenje, učiniti sve da se general pojavi pred Tribunalom: "Srbija je u potpunosti svesna da saradnja sa MKTJ (Haškim tribunalom) predstavlja njenu ne samo međunarodnu, već i moralnu obavezu u cilju utvrđivanja istine i ostvarivanja pravde u pogledu zločina počinjenih u oružanim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije."

Pokar je prijavio vlasti Srbije Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u postupku protiv Milana Milutinovića. "Vlada Srbije dovodi u pitanje ovlašćenja Haškog tribunala i Saveta bezbednosti" i time "krši svoje međunarodne pravne obaveze", ocenio je predsednik Tribunala u pismu koje je prošle nedelje uputio predsedavajućem Saveta bezbednosti, američkom ambasadoru Zalmaju Halilzadu.

Pokar je vlasti Srbije prijavio Savetu bezbednosti zato što nisu pomogle da obavezujući poziv za svedočenje na suđenju Milutinoviću i saoptuženima bude uručen penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije Aleksandru Dimitrijeviću. General Dimitrijević je do 1998. bio načelnik Uprave za bezbednost Generalštaba VJ.

Prema saopštenju, sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija od marta ove godine je više puta pokušavalo da stupi u kontakt sa generalom Dimitrijevićem i obezbedi da pred Tribunalom da iskaz kao svedok veća.

Pošto Tribunal nije imao generalovu adresu u Srbiji, sudsko veće i predsednik Pokar su u više prilika pozvali šefa Nacionalnog saveta za saradnju Srbije s Tribunalom da "obezbedi da generalu bude uručeno pismo kojim se poziva da svedoči, a, posle toga, i obavezujući nalog".

"Odgovori Nacionalnog saveta za saradnju na ponovljene zahteve Tribunala... bili su često zakasneli i nepotpuni. Uprkos upozorenju predsednika Pokara ministru Ljajiću da će - u odsustvu naznaka da su preduzeti razumni koraci da se zadovolji zahtev Tribunala - poslati izveštaj Savetu bezbednosti da je Srbija propustila da sarađuje, general Dimitrijević se nije pojavio pred sudom, a od srpskih zvaničnika nije stigao bili kakav odgovor, ni potvrda da je poziv uručen", piše u saopštenju Tribunala.

Izvođenje dokaza na suđenju Milutinoviću i saoptuženima završeno je nedavno, a završne reči zakazane su za kraj jula. Za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. optuženi su, osim Milutinovića, tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE