• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana Jašarevića traži originalan tekst optužnice

Odbrana Jašarevića, uputila je putem Odsjeka za krivičnu odbranu Ministarstva pravde BiH službeni zahtjev američkom Ministarstvu pravde za dostavom originalnog teksta

 Odbrana Jašarevića traži originalan tekst optužnice Izvor: MONDO

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je 25. aprila optužnicu protiv Jašarevića za pokušaj ubistva zbog napada automatskom puškom na američku Ambasadu u Sarajevu, prenose "Nezavisne novine" .


Jašarevićev advokat Senad Dupovac rekao je "Srni" da će nakon što službenim kanalima dobije originalni tekst tražiti prevod od sudskog tumača, nakon čega će se odrediti po pitanju američke optužnice.

"Tražićemo i od Suda BiH da se izjasni o ovom pitanju. Malo je neuobičajeno da optuženi zna da postoji optužnica, a da je nije dobio i ne zna šta u njoj piše, odnosno za šta ga američko pravosuđe tereti", rekao je Dupovac.
On je istakao da Sud BiH ima potpuni legalitet i legitimitet da sudi Jašareviću, jer je izvršio napad izvan američke Ambasade i ranio državljanina BiH.

Američko Ministarstvo pravde navelo je da je optužnica protiv Jašarevića podignuta pred sudom u Vašingtonu prema deset tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenika, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD-a i napad smrtonosnim naoružanjem.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, koji se terete za pripremu i izvršavanje terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od stotinu materijalnih dokaza.

Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice, nalaze se u pritvoru.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE