• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sređuju poslove" predstavljajući se kao funkcioneri

Tuzlak, koji se predstavljao kao ministar i radnik u Vladi TK, za zaposlenje od četiri osobe uzeo 23.300 KM i nestao. Ranije, na sličan način, lažni Mujezinović i Dodik zarađivali pare za "zaposlenja" i "liječenja".

 "Sređuju poslove" predstavljajući se kao funkcioneri Izvor: MONDO

Službenici Federalne uprave policije uputili su Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli službeni izvještaj protiv O. M. iz Tuzle, osumnjičenog za lažno predstavljanje i prevaru.

O. M. je u junu prošle godine, lažno se predstavljajući kao ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, obećao dvjema osobama iz Brčkog da će im zaposliti sinove u Ministarstvu transporta. Zauzvrat je od jednog tražio naknadu od deset, a od drugog sedam hiljada maraka. Nakon što im je uzeo novac, M. O. je isključio telefon i oštećenima se više nikada nije javio, piše "Oslobođenje".

Njemu je pošlo za rukom da za 3.000 evra prevari i dvije osobe iz Gradačca, kojima se opet lažno predstavio kao radnik Vlade TK-a, te obećao da će ih zaposliti u Poreskoj upravi u Tuzli.

Nakon što je saslušan u policiji, O. M. je pušten da se brani sa slobode.

Ovaj Tuzlak nije jedini koji je lažnim predstavljanjem i obećanjima "zarađivao" za život. Njegov sugrađanin Alija Muharemović (34), koji je uhapšen 2009, predstavljajući se kao tadašnji premijer FBiH Mustafa Mujezinović, prevario je više osoba iz BiH, Hrvatske i Srbije i "zaradio" oko 6.000 KM. Taj lažni premijer je putem telefona zvao firme i tražio uplatu novčanih sredstava za potrebe liječenja djevojčice iz Tuzle, koja nije ni postojala. Muharemović se lažno predstavljao i kao Nedžad Branković, nekadašnji premijer FBiH, također tražeći novac za nečije liječenje. Nakon hapšenja sve je priznao, podsjeća "Oslobođenje".

Daleko najvještiji, a samim tim i najopasniji, kada se radi o ovakvim prevarama, jeste Petar Cvjetinović, zvani Pero Maljutka, koji je također porijeklom iz Tuzle. Cvjetinović se žrtvama predstavljao kao Rajko Ubiparip, tadašnji ministar privrede, energetike i razvoja RS, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, te Zlatko Miletić, tadašnji direktor FUP-a, ali ponajčešće kao Milorad Dodik, tadašnji premijer RS.

Maljutki je pošlo za rukom da prevari Zdravka Ostojića, tadašnjeg direktora Banje Vrućice iz Teslića, Anđelka Kozomara, koji ima lanac apoteka u Banjoj Luci, Mirka Risovića, nekadašnjeg vlasnika Tropik centra, Vukašina Vojinovića, bivšeg vlasnika Milke Laktaši, te još nekoliko bliskih Dodikovih saradnika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE