• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektorice za dojave dobijale jabuke i rakiju!

Svjedočenjem u banjalučkom sudu u četvrtak je počelo suđenje optuženim u slučaju ilegalnog kockanja u RS preko interneta.

 Inspektorice za dojave dobijale jabuke i rakiju! Izvor: MONDO

Naum Golić, prvi svjedok, i ujedno pokajnik, pojasnio je da je dojave plaćao jabukama i rakijom, dok je za sebe od drugih "saradnika" uzeo oko šest hiljada KM, pišu "Nezavisne novine".

"Dojave o inspekcijama Republičke uprave za igre na sreću RS dobijao sam od optuženih inspektorica Mirjane Jočić (50) i Anite Vrančić (38)", izjavio je Golić, inače prvooptuženi u slučaju ilegalnog kockanja u RS preko interneta, koji je u međuvremenu priznao krivicu.

Specijalno tužilaštvo RS tereti Jočićevu i Vrančićevu da su od novembra 2010. do 7. decembra prošle godine, kada su uhapšene, zloupotrijebile službeni položaj, omogućivši drugima zaradu u neutvrđenim iznosima. Ono što je utvrđeno jeste da su inspektorice SMS porukama obavještavale Golića o mjestu i vremenu inspekcijske kontrole objekata u RS. Nakon ovoga Golić je poruke prosleđivao priređivačima igara na sreću širom RS, a oni bi uklanjali sporne aparate sa "Texas Hold'em" pokerom.

Golić je tokom svjedočenja objasnio kako se u SMS porukama navodio grad u RS u kojem će banuti republička inspekcija, a nekada i precizno mjesto, odnosno objekat inspekcijske kontrole.

Zanimljivo je da Golić nije jasno objasnio kako je došlo do "saradnje" sa inspektoricama, ali je naveo da je imao odlične veze u Republičkoj upravi za igre na sreću RS, pa je tako spomenuo i prijateljske odnose sa bivšim direktorom Uprave Zdravkom Miličevićem, koji, takođe, ima status osumnjičenog u ovom predmetu.

Pokajnik Golić, koji se nakon hapšenja u akciji "Kubikus" nagodio sa Specijalnim tužilaštvom, potpisao sporazum o priznanju krivice i prihvatio kaznu od četiri mjeseca zatvora koju banjalučki sud tek treba potvrditi, kazao je da nije ni znao da inspektorice svojim dojavama čine krivično djelo, pojasnivši kako je mislio da se radi o nekoj vrsti prekršaja.

Dario Brkić, vlasnik kafe-kazina "Kajak" u Banjaluci, takođe pokajnik, koji je nakon hapšenja u akciji "Kubikus" prihvatio sporazum o priznanju krivice, kaznu od šest mjeseci zatvora, te novčani "gubitak" od pola miliona KM, kazao je da je Goliću za dojave o inspekcijama platio u dva navrata po 1.000 evra.

Brkić je tokom svjedočenja priznao da je njegova firma "Eurogame", po njegovim instrukcijama napravila softver koji je omogućio igračima iz cijele RS da na ilegalnim aparatima igraju "Texas Hold'em" poker.

Naveo je da je imao namjeru registrovati softver, ali da je procedura bila komplikovana i dugotrajna.

Brkić je potvrdio da mu se Golić hvalio dobrim vezama u Republičkoj upravi za igre na sreću RS, dodavši kako ga je tokom sajma u Beogradu upravo Golić upoznao sa bivšim direktorom Uprave Miličevićem.

Kao osobe koje su od njega uzimale ilegalne internet bonove za sporni poker, Brkić je naveo Miljana Ivankovića zvanog Gebels, izvjesnog Čečena iz Trna, kod Laktaša, a koji je ove bonove nosio u Crnu Goru, gdje je takođe bila razgranata ilegalna igra.

Jovica Šepa, republički inspektor za igre na sreću, ispričao je da su u Upravi sumnjali kako imaju krticu koja dojavljuje vlasnicima objekata za inspekcijske kontrole.

Šepa se prisjetio kontrole lokala "Casper" u Trebinju u aprilu 2010. godine koji je bio iznenada zatvoren kada su došli inspektori iz Banjaluke.

Tada je, kako je naveo Šepa, optužena Vrančićeva komentarisala: "Eto vidite da im neko dojavljuje o kontrolama".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE