• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija protiv zakona o vladi

Predstavnici opozicionih stranaka u novom sazivu Skupštine Srbije najavili su da će glasati protiv zakona o vladi i ministarstvima

 Opozicija protiv zakona o vladi  Izvor: MONDO

Protiv tih zakona, koji su tema sutrašnje vanredne sednice parlamenta,
u nedelju su se izjasnili predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije - Nove Srbije i Liberalno demokratske partije.

Poslanica SRS Vjerica Radeta izjavila je da će ta stranka glasati protiv zakona jer ima niz zamerki na predlog zakona koji je dostavljen narodnim poslanicima.

Radeta je u izjavi Tanjugu kazala da SRS radi na amandmanima koje će uložiti na Predloge zakona o vladi i ministarstvima i istakla da postojanje zamenika predsednika Vlade ne predviđa Ustav Srbije.

"Ustav takođe ne predviđa da predsednik vlade ima specijalan status i da njegov glas odlučuje.On je samo prvi među jednakima, a nikako neko čiji glas bi trebalo da odlučuje", kazala je Radeta.

Ona je dodala da SRS ima i niz primedbi na Zakon o ministarstvima i da će predložiti amandmane i na taj zakon.

Radeta je rekla da SRS smatra da Ministarstvo za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana ne treba da postoji kao posebno i izdvojeno i dodala da je "puno nelogičnosti u raspodeli nadležnosti ministarstava".

Ona je ocenila i da je dobro što postoji odvojeno ministarstvo za ljudska i manjinska prava i podsetila da se za to zalagala i SRS.

Radeta je ovom prilikom najavila i da će SRS glasati i protiv izbora nove vlade.

I zamenik šefa poslaničke grupe DSS -NS u Skupštini Srbije Miroslav Markićević izjavio je da će ta poslanička grupa biti protiv predloženih zakona o vladi i o ministarstvima.

Markićević je u izjavi Tanjugu obrazložio da je stav DSS -NS da glasaju protiv predloga zakona zbog "glomaznosti" nove vlade, koja će, rekao je, biti "jedna od najvećih u svetu".

"Predlog zakona predviđa mesto prvog potpredsednika vlade, što znači praktično zamenika premijera što nije u skladu sa Ustavom Srbije. Ustav ne predviđa ni takozvani 'zlatan glas'. Koliko je meni poznato taj zlatan glas postoji u firmama i komapnijama na osnovu udela, a nije predviđen za institucije kao što je vlada", kazao je Markićević.

On je dodao da će nova vlada "morati da se izjasni da li je firma i kompanija ili vlada Srbije".

Markićević je kazao da će poslanička grupa DSS -NS "najverovatnije imati amandmane pa predložene zakone", ali je dodao da će o tome sutra odlučiti.

Predstavnici Liberalno demokratske partije najavili su da poslanici te stranke neće podržati izbor nove vlade Srbije, kao i da će glasati protiv Predloga zakona o ministarstvima i Predloga zakona o vladi.

Funkcioner LDP-a Zoran Ostojić je na konferenciji za novinare kazao da ta partija neće podržati novu vladu, pre svega, zbog ustupaka Demokratske stranke Socijalističkoj partiji Srbije.

"Zbog ustupaka SPS-u koja se ne ogledaju samo u kardovskim rešenjima nego i u rešenjima o funkcionisanju vlade, koja se vide iz Predloga zakona o vladi, ne možemo da glasamo za tu vladu", rekao je Ostojić.

Kao još jedan razlog zbog koga LDP neće podržati novu vladu, Ostojić je naveo i broj ministarsava koja su predložena zakonom jer je to posledica, kako je naveo, "nezajažljivih apetita koalicionih partnera DS-a".

On je ponovo čestitao Mirku Cvetkoviću na imenovanju za mandatara, poželeo mu uspeh u radu i poručio da će imati podršku LDP-a "u svakom trenutku u kome njegova vlada bude obavljala evropske poslove".

Član predsedništva LDP-a Ivan Adrić je kazao da ta stranka priprema amandmane na predložene zakone koji će se sutra naći pred poslanicima srpskog parlamenta i dodao da će LDP ukoliko se ti amandmani prihvate promeniti odluku i glasati za zakone.

"Prva i osnovna zamerka je uvođenje funkcije zamenika predsednika vlade. Nisu jasni mehanizmi po kojima će zamenik predsednika vlade pomagati u vođenju i usmeravanju rada vlade i u obezbeđivanju njenog ujednačenog političkog delovanja, osim ako namera predlagača nije da se uvede funkcija kopremijera", kazqao je Andrić.

On je naveo da je važno da vlada ima jednog premijera koji za svoj program dobija podršku u parlamentu, a ne među strankama unutar vlade i dodao da je za LDP "potpuno neprihvatljivo da se na tom mestu nalazi predsednik SPS-a Ivica Dačić".

"Važno je da se sukobi, ako postoje unutar vlade, rešavaju pred parlamentom, a ne preglasavanjem", naveo je Andrić ističući da institucija "zlatnog glasa" nije neprihvatljiva kao tehničko rešenje, ali da je neprihvatljivo da se nalazi u zakonu.

Prema njegovim rečima, najveći propust u predloženom zakonu o ministarstvima je to što ne postoji ministarstvo za evropske integracije.

"Skandalozno je da se u ovoj vladi pored ovolikog broja ministarstava ne postoji ministarstvo za evropske integracije", rekao je Andrić i dodao da su nadležnosti koje bi trebalo da obavlja to ministarstvo rasute po ostalim resorima i da je "komlikovano ući u trag procesu evropskih integracija".

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE