• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijela kuga u narednih deset godina

Do 2021. godine može se očekivati nastavak depopulacije u RS, što će prouzrokovati nepovoljnu starosnu strukturu i nedostatak mlade populacije.

 Bijela kuga u narednih deset godina Izvor: MONDO

To je u intervjuu Srni izjavio novoimenovani predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske Stevo Pašalić. 

"Očekuje se da će emigracioni kontigenti biti prilično iscrpljeni što će uticati na stabilniju stopu migracionog salda. Takođe, treba očekivati i dalje lošu demografsku perspektivu brdsko - planinskih naselja što će u narednih desetak godina uticati na ukupno smanjenje broja stanovnika Republike Srpske“, rekao je Pašalić i intervuju Srni.

On naglašava da je teško sa ove distance prognizirati kada će demografski procesi krenuti uzlaznom putanjom, jer se radi o složenom pitanju koje zavisi od niza faktora.

"U svakom slučaju, realno ne treba očekivati spektakularne rezultate. Ako bismo zaustavili sadašnje negativne trendove i sačuvali postojeće kontigente stanovništva, bio bi to ogroman napredak u budućem periodu“, ocijenio je Pašalić.

On je podsjetio da je još 2005. godine Narodna skupština usvojila temeljni dokumenat "Politika razvoja stanovništva Republike Srpske" u kome su definisana sva neophodna pitanja koja se tiču mjera za povećanje stope rađanja i decidno navedeno da su materijalna direktna davanja ključna za povećanje stope rađanja, odnosno za dostizanje cilja takozvanog stacioniranog stanovništva - izjednačenog broja rođenih i umrlih. Pašalić objašnjava je da su za provođenje ovih mjera neophoni vrijeme i novac.

On je naveo da će demografski razvoj Republike Srpske ići u pravcu povećanja nataliteta, smanjivanja stope mortaliteta , rješavanja problema starenja populacije, reproduktivnog zdravlja adolescenata, populacione edukacije, te liječenja steriliteta.

"Negativan prirodni priraštaj nije pojava koja je iznenada zahvatila samo Republiku Srpsku. Još od kraja osamdesetih prošlog vijeka u BiH je došlo do osjetnijeg pada nataliteta, da bi danas nakon tridesetak godina dostigao negativnu stopu, prvi puta u njenoj istoriji. Razlog tome je takozvana demografska tranzicija koja je već završena u mnogim razvijenim zemljama svijeta“, pojasnio je Pašalić.

On je dodao sa je Srspka u završnoj fazi demografske tranzicije, odnosno svođenja visokih stopa nataliteta i mortaliteta na niske stope.

"BiH predstavlja istorijski emigracioni prostor što najdirektnije utiče na smanjivanje stope rađanja. U pitanju su brojni drugi faktori kao što su društveno-ekonomski, prirodni, odnosno sterilitet, ali i psihološki“, pojašnjava Pašalić.

Stope nataliteta i mortaliteta u Srpskoj u 2011. godini, kao i ranijih godina, jesu nepovoljne, a stopa nataliteta je niska i kreće se oko sedam promila na godišnjem nivou, dok je stopa mortaliteta visoka i kreće se oko 9,5 promila.

"To znači da je prirodna depopulacija prisutna od 2002. godine, kao i emigraciona depopulacija, odnosno ukupna depopulacija ili smanjivanje broja stanovnika“, pojasnio je Pašalić.

On je rekao da će program rada Savjeta za demografsku politiku Srpske za narednu godinu biti protkan pronatalitetnom politikom, što je već definisano i programom rada Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Pašalić je na konstitutivnoj sjednici 1. oktobra imenovan za predsjednika Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE