• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glasači u RS ne vjeruju ženama?!

U parlamentima pet gradova RS sjediće tek 17 žena. Banjaluci i Bijeljini po dvije, Prijedoru i Trebinju po četiri i Doboju pet

 Glasači u RS ne vjeruju ženama?! Izvor: MONDO

Pripadnice nježnijeg pola ponovo su loše prošle na izborima pošto su u pet gradova Srpske osvojile manje od 10 odsto odborničkih mandata, pa će muškarci i u naredne četiri godine dominirati u parlamentima Banjaluke, Bijeljine, Prijedora, Doboja i Trebinja.

Prema zvaničnim podacima CIK-a BiH, na osnovu do sada prebrojanih glasova u parlamentu najvećeg grada u Srpskoj u naredne četiri godine sjediće samo aktuelna zamjenica gradonačelnika Banjaluke i bivša ministarka ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Jasna Brkić iz SNSD-a i Mirna Savić Banjac iz Čavićeve Demokratske partije, prenosi "Press RS".

Slična situacija je i u Bijeljini, gdje su odbornički mandat osvojile samo Milica Lovrić i Nataša Jovanović iz SNSD-a. Prema dosadašnjim rezultatima, SDS je osvojio osam odborničkih mandata, ali se nadaju da će im posle objavljivanja konačnih rezultata pripasti i deveta odbornička stolica, i u tom slučaju bi čast žena u SDS-u branila Anka Todorović.

Za razliku od Banjaluke i Bijeljine, u ostalim gradovima dame su napravile duplo bolji rezultat, pa da će u skupštinama Prijedora i Trebinja sjediti po četiri pripadnice ljepšeg pola. U prijedorskom parlamentu sjediće Ranka Stupar iz DNS-a, Vesna Jelača iz SNSD-a, Azra Pašalić iz SDP-a BiH i Maja Kunić iz PDP-a. Od žena iz prijedorskog SDS-a najbolji rezultat ostvarila je Arijana Elenkov, koja je bila tek 16. po broju osvojenih glasova.

Čast dama u Trebinju sačuvao je SNSD. Tu stranku u gradskom parlamentu predstavljaće Ljubica Miljanović, Zdravka Vreća i Koviljka Vučić, a pored njih dame će predstavljati i nezavisna odbornica sa liste nacionalnih manjina Milka Butulija, dok među odbornicima SDS-a u Trebinju, baš kao i u Banjaluci i Prijedoru, neće biti žena.

U Doboju je moguće da dame zauzmu čak pet odborničkih stolica. U dobojskom parlamentu sigurno će sjediti SDS-ovke Daliborka Lukić, kao i najljepša odbornica u Srpskoj Dijana Gostimirović. Pored njih dvije, u SO Doboj ušle su i Sanja Vulić iz SNSD-a, kao i Marina Turkić iz SDP-a BiH. Interesantno je da je Turkićeva bila nosilac liste SDP-a BiH, ali je, ipak, završila kao drugoplasirana sa 444 osvojena glasa. Odborničkom mandatu u SNSD-u nada se i Dijana Lazić. Ona je bila devetoplasirana na listi, ali je, prema dosadašnjim rezultatima, njena stranka osvojila osam odborničkih mandata.

Politički analitičar iz Banjaluke Tanja Topić kaže da su izborni rezultati porazni za sve zagovornike rodne ravnopravnosti, jer se ispostavilo da je ukupnu učešće žena na svim nivoima vlasti palo ispod dosadašnjih 17 odsto. Prema njenim riječima, činjenica da će u parlamentima najvećih lokalnih zajednica u RS sjediti manje od deset odsto žena pokazuje paradoks otvorenih stranačkih lista.

"Pored toga, ispostavlja se da žene ne glasaju za žene, što je jasno pošto pripadnice nježnijeg pola čine 50 odsto biračkog tijela. To pokazuje da smo mi još uvijek „mačo društvo" u kojem važi nepisano pravilo da ženama nije mjesto u politici. Za žene koje su na visokim funkcijama se smatra da su tu dospjele zahvaljujući svojim strankama i šefu, a ne svojoj sposobnosti", kaže Topićeva i podvlači da su izborni rezultati pokazali da su fijasko doživjele i kampanje i akcije brojnih nevladinih organizacija koje su zastupale tezu da „žene treba da glasaju za žene".

"Jasno je da žene nisu uspjele da se nametnu i izbore za ravnopravan status sa svojim muškim kolegama. Svakako da ima njihove krivice, jer nisu bile prepoznatljive tokom kampanja i na predizbornim skupovima svojih stranaka", smatra Topićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE