• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosvjetari za štrajk, direktori protiv?

Štrajk zbog smanjenja plata podržava skoro 100 odsto prosvjetara, dok većina direktora banjalučkih škola ne podržava najavljenu obustavu rada

 Prosvjetari za štrajk, direktori protiv? Izvor: MONDO

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Stevan Milić rekao je Srni da najavljeni štrajk zbog smanjenja plata podržava skoro 100 odsto zaposlenih u prosvjeti, a da takve pokazatelje imaju i u ostala tri granska sindikata koja su donijela odluke o štrajku.

Milić smatra da su izjave direktora škola da ne podržavaju štrajk jedna vrsta pritiska na radnike i borbe protiv štrajka.

"Odluka da štrajk bude održan 21. januara neće biti promijenjena ukoliko u međuvremenu ne dođe do rješenja problema. Poznato je da u obrazovanju nema minimuma procesa rada, tako da se ide na potpunu obustavu. Ako se u međuvremenu ne dogovorimo, učenici neće ići u školu", poručio je Milić.

On je podsjetio da je odluku o štrajku Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske donio 15. decembra, jer je Vlada Srpske, rekao je, bez konsultacija sa Sindikatom donijela odluku o smanjenju plata za 10 odsto zaposlenima u prosvjeti.

Milić je istakao da je, umjesto smanjenja plata, neophodno nešto uraditi na planu ekonomije Srpske i dodao da je Sindikat i ranije predlagao da treba ići u reviziju privatizacije ili borbu protiv kriminala i korupcije.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske najavio je i da bi naredni sastanak sa resornim ministrom trebalo da bude održan u utorak, 15. januara.

"Posljednji razgovori trebalo bi da budu pred sami štrajk, a još vjerujemo i postoji nada da će njihov ishod biti pozitivan", istakao je Milić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Predrag Damjanović rekao je Srni da direktori škola sa kojima je u svakodnevnom kontaktu smatraju da u ovom trenutku ne bi trebalo podržati štrajk koji je sindikat najavio za 21. januar, odnosno za početak drugog polugodišta u školama širom Srpske.

Prema njegovim riječima, obrazovanje u Srpskoj mora dijeliti sudbinu ukupnog stanja u društvu, te smanjenje plata u obrazovanju nije nikakav hir nego posljedica stanja u privredi.

"U ovom terenutku najbolje bi rješenje bilo da se stavi šestomjesečni moratorijum na štrajk da bi se u tom periodu vidjelo na koji način unutar Ministarstva prosvjete i kulture napraviti uštede sredstava kojima bi se nadomjestilo 10 odsto za kojih su plate smanjene", istakao je Damjanović.

On je naglasio da se ne smije zaboraviti ni da je u periodu 2006, 2007. i 2008. godine došlo do povećanja plata u prosvjeti za skoro 50 odsto u odnosu na ranije godine.

"I sindikat mora da razmišlja o tome da li ćemo zbog štrajka i skraćenja časova na 30 minuta biti dovedeni u situaciju da plate budu dodatno smanjene", rekao je Damjanović, ističući da zaposleni u prosvjeti ne podržavaju totalnu obustavu nastave, te da lično smatra da bi veliki dio njih pristao na skraćenje časova bez smanjenja plata za dodatni iznos petnaestominutnog skraćenja.

Damjanović je rekao da je za srijedu, 16. januara, planiran sastanak Aktiva direktora, a da će se prije toga svi direktori sastati sa predstavnicima sindikata da bi im bio predložen moratorijum na štrajk.

Savez sindikata Republike Srpske pozvao je danas Vladu Srpske kao poslodavca da u skladu sa Zakonom o štrajku zajedno sa Sindikatom formira mirovno vijeće da bi se pokušalo naći rješenje do 21. januara, kada bi trebalo da počne štrajk u upravi, policiji, obrazovanju i pravosuđu Republike Srpske.

Granski sindikati obrazovanja, nauke i kulture, radnika unutrašnjih poslova, pravosuđa i uprave u Savezu sindikata Republike Srpske su u skladu sa Zakonom o štrajku Vladi Srpske dostavili odluke o stupanju u štrajk 21. januara, te su radnici zaposleni u ovim đelatnostima spremni da u skladu sa ovom odlukom štrajkuju do ispunjenja osnovnog zahtjeva, a to je povećanje cijene rada na 110 KM, kojim bi se izbjeglo smanjenje plata zaposlenima u ovim oblastima.

Sindikalci podsjećaju da su u prethodnom periodu organizovani pregovori predstavnika resornih ministarstava i četiri sindikata koji nisu dali rezultate, jer su se resorni ministri vrlo jasno odredili kao nenadležni za postizanje dogovora koji bi značio ispunjenje zahtjeva, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikat poziva Vladu Srpske da "ne vrši pritisak na sindikalno članstvo", tražeći da se svojim potpisom radnici izjasne da li su za štrajk ili nisu.

"Vlada Republike Srpske kao poslodavac nema zakonom definisano pravo, niti u Zakonu o štrajku ili bilo kom drugom zakonu da traži pojedinačno izjašnjavanje članova sindikata i drugih zaposlenih u ovim đelatnostima. Niko, pa ni Vlada Republike Srpske, ne smije uticati na slobodno donesenu odluku radnika i njegovog sindikata u borbi za ostvarivanje zakonom definisanog prava", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je da postoje sve okolnosti i potreba da se organizuje minimum procesa rada u svakoj školi tokom trajanja najavljenog štrajka i upućena je instrukcija direktorima kako da to provedu, izjavio je danas ministar prosvjete i kulture Srpske Anton Kasipović.

"Upozorio sam direktore škola da su obavezni da do kraja provedu uredbu o minimalnim uslovima rada, a ukoliko to ne urade biće primijenjene sve mjere odgovornosti za neprovođenje uredbe", rekao je Kasipović novinarima nakon sjednice Vlade Srpske.

Prema njegovim rječima, odluku da li će časovi trajati 30 ili 45 minuta donosiće direktori škola, na osnovu uredbe Vlade.

Kasipović je podsjetio da su obavljeni određeni procesi pregovaranja sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture, najavivši za utorak, 15. januar, nastavak tih razgovora povodom štrajka najavljenog za 21. januar.

On je naveo da sindikat ima oprečan stav i tvrdi da se minimalni uslovi rada nisu mogli propisati, dok Vlada Srpske tvrdi da su se mogli propisati takvi uslovi.

Kasipović je rekao da postoji mogućnost da će smanjenje plata dovesti i do određenih kretanja u oblasti poreza i doprinosa, ali da to, uz mjere koje je Vlada donijela, neće ugroziti rad fondova.

"Vlada nije sretna zbog ovakve odluke, niti smo zadovoljni što smo, vodeći jednu odgovornu kreaciju budžeta i ekonomske politike za narednu godinu, bili prinuđeni da se odlučimo na takvu mjeru, uz posebnu senzitivnost prema drugima, kao što su boračka populacija, penzioneri, invalidi...", rekao je Kasipović.

Predstavnici sindikata obrazovanja uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk kao mjeru sindikalne brorbe protiv najavljenog smanjenja plata za 10 odsto u prosvjeti i policiji i dodatnih 10 odsto u upravi i pravosuđu. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE