• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje se spaljuje najopasnija vrsta otpada?

Upotrijebljeni zavoji, pelene, šprice, stari lijekovi, sirupi, sanitetski materijal... često su sastavni dio upravo divljih deponija u prirodi.

 Gdje se spaljuje najopasnija vrsta otpada? Izvor: MONDO

U javnosti se malo priča i malo zna gdje i kako završava otpad pod grupnim nazivom "medicinski otpad" - veterinarski, stomatološki i farmaceutski - gdje odlažu otpad privatne medicinske, stomatološke i veterinarske ustanove, gdje odlažu otpad dječija obdaništa i domovi za stara lica i šta se radi sa lijekovima kojima je istekao rok upotrebe?

Prema podacima ekološkog društva "Eko-put“, članovi Ekološke patrole imali su priliku da pronađu ovakvu vrstu otpada po obalama, a tokom prošle godine i na lokaciji jezera, u Velikoj Obarskoj, pored gradske zaobilaznice.

"Članovi Ekološke patrole uočili su veliku količinu sanitetskog materijala i pelena pobacanih u vodu koju, nažalost, nisu bili u mogućnosti da očiste, jer su brzo završile na dnu jezera i bile raštrkane po okolini u prirodi. Da ne pominjemo velike količine raznih lijekova koje svako naše domaćinstvo drži po kućama i stanovima u nemalnim zalihama, i koji se na kraju jednostavno bace u kantu za đubre ili kontejner, ne razmišljajući o tome da i ti lijekovi mogu predstavljati kako ekološki tako i zdrastveni problem“, kaže za Srnu predsjednik Saveza ekoloških snaga (SES) sjeveroistočne BiH Snežana Jagodić Vujić .

Ona podsjeća da je u ranijem periodu, što na sreću sada biva slabije primjetno, bilo moguće vidjeti bačene krvave zavoje po kontejnerima u krugovima zdravstvenih ustanova koje potom životinje i ptice razvlače po okolini.

"Ako znamo da je najbolje ovu vrstu otpada spaljivati, zašto se to ne radi? Zašto se bahato ponašamo prema sebi i svom prirodnom okruženju? Da li mi kao narod koji živi u teškoj finansijskoj situaciji možemo sebi da dozvolimo takvo ponašanje?“, pita Jagodićeva i napominje da su sve ovo pitanja na koja još ne postoji odgovor.

Ipak, upozorava ona, razne zdravstvene institucije, uglavnom privatne zdravstvene, stomatološke i veterinarske ambulante ne žele da se ovo pitanje pokrene u javnosti.

"Nekoliko godina unazad i sa bolnicom je bio slučaj da u kontejnere jednostavno pobacaju upotrijebljeni materijal i da ne razmišljaju više o njemu“, kaže Jagodićeva.

Ona podsjeća da u Doboju postoji spalionica otpada, jedina u Republici Srpskoj, gdje se mogu dobiti podaci o količini, vrsti i porijeklu dopremljenog otpada.

„"Da li tamo završava sav medicinski otpad? Svi se nadamo da bi trebao i morao, a do tada bi isto tako trebalo dobro da razmislimo šta radimo sa starim lijekovima“, rekla je predsjednik SES-a.

Ona apeluje na komunalne ustanove i lokalne zajednice da povedu naročitu brigu te da prekršioce i zagađivače životne sredine najoštrije sankcionišu.

„"Da bi se postigla efikasna kampanja prikupljanja starih lijekova po stanovima gradova mora postojati dobro organizovana i finansirana volonterska kampanja, a bilo bi prijeko potrebna, jer njom bi se bar jedan dio medicinskog i opasnog otpada eliminisao.On se još uvijek nalazi po stanovima i kućama svih nas, svuda oko nas“, zaključuje Snežana Jagodić Vujić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE