• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Rouz se predomislio u vezi Markala

Britanski general Majkl Rouz, izjavio je danas u Haškom tribunalu da nije sasvim sigurno sa koje je strane ispaljena famozna granata februara 1994.

 General Rouz se predomislio u vezi Markala Izvor: MONDO

Britanski general Majkl Rouz tvrdi da je general Ratko Mladić "imao mogućnost da kontroliše snajpersku vatru nad Sarajevom, a da je opsada grada bila nešto što je srpska strana koristila radi pritisaka na UN i bosanske muslimane".

"U vojnom smislu, ništa nije moglo da se dogodi bez znanja i odobrenja Ratka Mladića", rekao je pred Haškim tribunalom Rouz, koji je tokom 1994. godine bio komandant UNPROFOR-a u BiH.

On je ranije u Tribunalu svjedočio na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-rmanijiskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske generalu Stanislavu Galiću, koji je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, i na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. O događajima u BiH, on je objavio i knjigu "Borba za mir".

Tužilaštvo je u dokaze u predmetu "Mladić" predalo objedinjenu Rouzovu izjavu, nakon što je on potvrdio da bi, kada bi mu bila postavljena ista pitanja, danas dao iste odgovore.

Za vrijeme obavljanja dužnosti komandanta UNPROFOR-a, general Rouz često se sastajao sa generalom Mladićem, sa Karadžićem i drugima iz srpskog rukovodstva. On je potvrdio da je zapazio da su "bosanski Srbi blokirali humanitarnu pomoć zarad postizanja političkih ciljeva".

Rouz je na glavnom ispitivanju rekao da su osnovna pitanja u susretima sa rukovodstvom Srba bili demiliratizacija Sarajeva, dostava humanitarne pomoći u razne enklave, uključujući grad, a konačan cilj bio je potpuni prekid neprijateljstava i mir.

Opisujući situaciju u Sarajevu, Rouz je rekao da u gradu, u vrijeme kada je došao, u januaru 1994, nije bilo vode, struje, i gasa i da je bio je upoznat o nasumičnom granatiranju i snajperskom djelovanju.

"Dobrinja je bila potpuno uništen kraj. Da je mačka prelazila ulicu, to bi pokrenulo artiljerijsku paljbu", izjavio je Rouz.

On je naveo da je do dramatične promjene u BiH "došlo poslije potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, koji je ostvaren između hrvatske i bošnjačke sukobljene strane, koje su formirale koaliciju, pa Srbi više nisu bili u prednosti".

Tokom unakrsnog ispitivanja branioca Branka Lukića, general Rouz nije mogao da potvrdi da je Dobrinja bila "jako muslimansko uporište, koje Srbi nisu uspijevali da zauzmu".

Kako ističe Rouz, UN nisu imale zvanična saznanja o tunelu koji je vodio do aerodroma, da su "bosanske vlasti to čuvale kao tajnu i tvrdile da tunel ne postoji".

General Rouz je potvrdio da je u svojoj knjizi objavio da je, prema rezultatima prve istrage francuskog analitičara, utvrđeno da je za ispaljivanje granate na pijacu Markale 5. februara 1995. odgovorna muslimanska strana. Rouz je ponovio da se kasnije pokazalo da je napravljena "greška" u prvobitnom nalazu i da "nije sasvim sigurno sa koje je strane granata ispaljena".

Unakrsno ispitivanje generala Rouza nastavlja se sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE