• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Srbija zajedno protiv lažnih azilanata

Srbija i BiH imaju mnogo problema zbog lažnih azilanata, zbog čega očekuju snažniju pomoć Brisela, istakli u Sarajevu Ivica Dačić i Fahrudin Radončić

 BiH i Srbija zajedno protiv lažnih azilanata Izvor: MONDO

 Srbija i BiH imaju mnogo problema zbog lažnih azilanata, zbog čega očekuju snažniju pomoć Brisela, istakli su ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić nakon sastanka Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), koji je danas održan u Sarajevu.

Oni su se saglasili da se problem migracije, azila i izbjeglica u velikoj mjeri rješava i posredstvom MARRI inicijative.

Dačić je rekao da se zemljama regiona često upućuju kritike, pa čak i prijetnje da će im biti ukinut bezvizni režim, dodajući da je to direktan podsticaj antievropskim snagama u regionu.

"Ako EU misli uvoditi takvi mjere, onda mora biti spremna na dugoročne posljedice", naglasio je Dačić i dodao da ljudima sa Balkana trebaju pozitivne vijesti.

Ističući da Srbija ima veliki problem sa migrantima, Dačić je naveo da 5.000 ljudi traži azil u Srbiji, mada im je to, ustvari, samo "usputna stanica" ka zemljama Evrope.

On je naveo da je iz Srbije u matične zemlje vraćeno 10.000 migranata, koji najviše dolaze iz Grčke, te da su efekti borbe protiv ilegalne migracije sve bolji.

"Cilj lažnih azilanata je da zarade novac u nekoj od evropskih zemalja, a ne azil. Ilegalni migranti samo traže put ka zemljama Evrope", rekao je Dačić i dodao da Srbija daje maksimalan doprinos MARRI inicijativi.

On je napomenuo da Srbija ima najviše problema sa lažnim azilanatima u Njemačkoj, Švedskoj, Luksemburgu, Belgiji i Švajcarskoj.

Dačić se uoči ove konferencije u Sarajevu sastao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Radončić je naveo da je u BiH registrovano 4.000 lažnih azilanata i da je, statistički gledano, došlo do porasta njihovog broja.

Prema njegovim riječima, najviše ih je evidentirano u Njemačkoj - 2.025 i u Švedskoj 1.789.

On je izrazio nadu da neće doći do ukidanja bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, iako postoje zahtjevi nekih evropskih zemalja u tom smislu.

Radončić je napomenuo da je i Evropi u interesu da "ima građane koji slobodno putuju".

Direktor Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) Trpe Stojanovski rekao je da su na forumu učestvovale delegacije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH, koje su članica ove incijative.

"To je znak da ova inicijativa i dalje uživa podršku MARRI zemalja, što je osnovna karakteristika inicijative koja se bavi pitanjima migracije sa svih aspekata. Danas smo čuli šta su zemlje članice inicijative učinile posljednjih godina u vezi sa ovim problemima", rekao je Stojanovski.

Prema njegovim riječima, na forumu su iznesena i interna pitanja, te razmijenjene informacije o regionalnim projektima koji se odnose na pitanje migracija.

"Postoji projekat umrežavanja komandira policijskih stanica iz devet zemalja regiona koji podržava švajcarska Vlada. Posvetili smo pažnju i ostalim mrežama eksperata koji postoje u regiji i koje koordiniše regionalni centar MARRI inicijative", naveo je Stojanovski.

On je dodao da će naredno predsjedavanje MARRI inicijativom preuzeti Hrvatska, što će, kako je naveo, biti interesantno sa aspekta migracija.

MARRI inicijativa je značajna s obzirom na to da se globalni pristup migracijama i mobilnosti EU zasniva na četiri važna stuba - zakonite migracije i mobilnost, neregularne migracije i trgovina ljudima, međunarodna zaštita i azil, te jačanje uticaja migracija i mobilnosti na razvoj zemlje porijekla.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE