• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oduzeta imovina podijelila poslanike

Rasprava o upravljanju privremeno i trajno oduzetom imovinom podijelila poslanike iz RS i FBiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

 Oduzeta imovina podijelila poslanike Izvor: MONDO

Rasprava o principima Prijedloga zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH, s mišljenjem Ustavnopravne komisije koje je bilo negativno, podijelila je poslanike iz Republike Srpske i Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovaj zakon odnosi se na zaštitu i čuvanje imovine i predmeta koji su privremeno oduzeti od lica protiv kojih se vodi krivični postupak. BiH mora da vodi računa o toj imovini, o tom predmetu, da ne dođe do oštećenja ili propadanja za vrijeme trajanja krivičnog postupka", pojasnio je poslanik SDA i predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović.

On smatra da ovaj zakon ne zadire u pitanje prenosa nadležnosti sa entiteta, već je to pitanje sudske prakse i da je "potreban i BiH i entitetima".

Dušanka Majkić iz SNSD-a konstatovala je da Republika Srpska već ima taj zakon, ali je upitala zašto i Federacija BiH nije donijela taj zakon, izražavajući sumnju da u ovom slučaju postoji latentna prijetnja od prenosa nadležnosti.

Beriz Belkić iz Stranke za BiH podržao je donošenje ovog zakona i pozdravio njegovu finansijsku opravdanost.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a smatra da ovaj zakon nema ustavni osnov i da u pripremi nisu ispoštovani principi konsultacija sa entitetskim institucijama, zbog čega će SDS glasati protiv ovog zakona, pogotovo što smatra da je riječ o prenosu nadležnosti.

Ona je izrazila bojazan da bi se o privremeno oduzetoj entitetskoj imovini moglo odlučivati na nivou BiH, što bi moglo da dovede do toga da imovina iz entiteta nepovratno "završi" na nivou BiH.

Milica Marković iz SNSD-a iznijela je generalni stav da je svakom poslaniku iz Republike Srpske prilikom donošenja bilo kog zakona u parlamentu BiH uvijek prioritet zaštita interesa Srpske.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je već dobro regulisala ovu oblast, a kad to učini i Federacija, onda taj zakon nije ni potreban na nivou BiH, jer je riječ o prenosu nadležnosti, za šta poslanici SNSD-a nikada neće dati svoj glas.

Majkićeva i Pandurevićeva replicirale su Belkiću zbog neslaganja sa
njegovom tvrdnjom da će ovaj zakon donijeti finansijsku korist, kao i zbog njegovog osporavanja načina na koji poslanici iz Srpske donose odluke koje su, kao su naglasile, uvijek zasnovane na konsultacijama i instrukcijama nadležnih institucija Srpske.

Mladen Ivanković ijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak" podržao je principe za donošenje ovog zakona.

Niko Lozančić iz HDZ-a BiH upitao je zašto je Savjet ministara BiH uopšte uputio ovaj zakon u proceduru, ako nije razriješena dilema o prenosu nadležnosti na tom nivou, tim prije što je riječ o "čisto tehničkom" zakonu koji nije štetan ni za koga u BiH.

"Ko sada, kad nema zakona, raspolaže ili upravlja tom imovinom u BiH?", upitao je Lozančić i dodao da bi trebalo donijeti ovaj zakon s ciljem uspostavljanja reda i odgovornosti, osporavajući stavove da je riječ o prenosu ndležnosti.

Slavko Jovičić iz SNSD-a uputio je apel Kolegijumu doma da na dnevni red sjednica ne stavlja zakone poput ovog "za koje se unaprijed zna da neće imati većinsku podršku", jer će tako rad parlamenta biti efikasniji, ekonomičniji i u interesu građana BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić upozorio je na mogući nesklad normativnog i realnog života i u parlamentu i u BiH, odnosno na mogućnost donošenja bezbroj zakona od kojih građani nemaju praktičnu korist.

On je podsjetio da je u toku strukturalni dijalog o pravosuđu između BiH i EU, zbog čega smatra da ne bi trebalo tražiti nova zakonska rješenja dok ovaj proces ne bude okončan.

Kalabić je pozdravio odluku Ustavnopravne komisije da u parlamentarnu proceduru uputi negativan izvještaj o ovom zakonu.

Replicirajući na primjedbe nekih poslanika da bez ovog zakona sva oduzeta imovina propada, on je konstatovao da institucije na nivou BiH, nadležne za upravljanje tom imovinom, ne rade dobro svoj posao.

U Predstavničkom domu parlamenta BiH u toku je pauza, nakon koje će u 14.30 časova rad 41. sjednice biti nastavljen prema utvrđenom dnevnom redu u koji je danas uvrštena i inicijativa Milice Marković iz SNSD-a o donošenju rezolucije o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Azerbejdžana, zemlje prijatelja BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE