• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Politika se uplela u popis

Vlada RS na današnjoj sjednici izrazila zabrinutost zbog postojanja aktivnosti koje idu u pravcu opstrukcije provođenja Zakona o popisu stanovništva

 Đokić: Politika se uplela u popis Izvor: MONDO

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da postoji snažan politički interes ugrađen u pitanje provođenja popisa stanovništva, jer i danas postoje pitanja koja su bila otvorena i prije donošenja Zakona o popisu stanovništva.

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da je Vlada Srpske na današnjoj sjednici izrazila zabrinutost zbog postojanja aktivnosti koje idu u pravcu opstrukcije provođenja Zakona o popisu stanovništva BiH.

Ta zabrinutost, kaže Đokić, ogleda se u tome što je Srpska tokom priprema za popis stanovništva učinila izuzetno veliki napor prilikom donošenja zakona o popisu i u Srpskoj i na nivou BiH, te se putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Zavoda za statistiku veoma aktivno i intezivno uključila u aktivnosti na pripremi za ovogodišnji popis.

Đokić je istakao da Vlada smatra da je popis najvažnije društveno pitanje, koje sadrži i dimenziju političkog interesa, a njegovi rezultati će dugoročno uticati na determiniranje odnosa u BiH po mnogim pitanjima.

"Republika Srpska je svojom odlučnošću još od 2008. godine uspjela da izdejstvuje da se donese Zakon o popisu stanovništva BiH i prihvati da se konačno uđe u popis, jer su važni politički faktori u BiH imali drugačije mišljenje i zagovarali da se ne pristupa popisu ili da se provodi po njihovim modelima", dodao je Đokić.

On je istakao da se raznim vrstama opstrukcija i odugovlačenja može dovesti do toga da ponovo sva pitanja ne budu riješena šest mjeseci prije popisa, što je pravilo EVROSTAT-a.

"Zato moramo koncentrisati novu politički volju svih strana u BiH da popis ne bi postao političko pitanje u vezi sa kojim će nastati novi sporovi", istakao je Đokić.

On smatra da je neopravdano da se ovo pitanje odugovlači i na bilo koji način opstruiše, već je potrebna jasna politička volja i odlučnost da se prepreke prevaziđu i da se popis provede.

Đokić je istakao da je Vlada konstatovala i da su Zavod za statistiku i Geodetska uprava veoma kvalitetno obavili poslove iz svojih nadležnosti na pripremi za popis.

U ovom trenutku je, kaže Đokić, vidljivo postojanje i spornih pitanja u vidu dodatnih tumačenja pojedinih odredaba zakona o popisu, gdje se očekuje da Srpska preduzme određene korake koji bi objektivno stvorili problem i s kojim bi se izašlo izvan Dejtonskog sporazuma.

Đokić je najavio da će Vlada Srpske i u narednom periodu da se bavi pitanjima u vezi sa popisom stanovništva i dodatnom analizom negativnih uticaja na popis, te da će nakon toga da reaguje.

"Vlada Srpske smatra da popis neizostavno treba provesti u ovoj godini u skladu sa ranije planiranim aktivnostima i dinamikom", naglasio je Đokić, dodajući da se i dalje otvaraju neka pitanja koja mogu biti sporna za provođenje popisa i koja mogu ugroziti i sam popis.

Prema njegovim riječima, to bi moglo stvoriti izuzetno teške posljedice po sveukupni život u BiH, s obzirom na značaj i ulogu koje ima popis stanovništva.

Popis u BiH bi trebalo da bude održan u oktobru.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je da u prijedlogu popisnice za predstojeći popis stanovništva ima nekih otvorenih pitanja, kao što je pitanje državljanstva, jer u ponuđenim modalitetima nema mogućnosti da se građani opredijele da su državljani entiteta, već BiH ili druge države.


Čičkovićeva je objasnila da se neka od otvorenih pitanja odnose na popisnicu broj "jedan" za popis lica, a tiču se državljanstva i senzibilnih pitanja kao što su etnička pripadnost, vjeroispovijest i maternji jezik.

"Naredno otvoreno pitanje odnosi se na kartografiju, tačnije formiranje popisnih statističkih krugova. Takođe, Agencija za statistiku BiH uporno želi da uspostavi registar prostornih jedinica, a može da uspostavi registar prostornih jedinica samo za potrebe popisa, jer je teritorijalna organizacija u nadležnosti entiteta", rekla je Čičkovićeva novinarima nakon današnje sjednice Vlade Republike Srpske.

Ona je dodala da se veoma dugo radilo na kreiranju popisnice zbog njene složenosti.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić rekao je da prijedlog Agencije za statistiku BiH o stvaranju pojasa u liniji razgraničenja predstavlja kršenje Ustava Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma.

"To bi značila da u odnosu na liniju razgraničenja koja je utvrđena u Dejtonu na kartama Ministarstva odbrane SAD, na kojima je povučena linija od jednog milimetra, a koja je 50 metara na terenu, sada se predlaže da se lijevo i desno ide još po 50 metara", naveo je Gligorić.

Prema njegovim rječima, nigdje nije definisan nikakav pojas ili oblast koje Agencija za statistiku BiH po svom prijedlogu želi da uvede, a to je negdje oko 300 kilometara kvadratnih.

Gligorić je naglasio da će Geodetska uprava popisne statističke krugove raditi prema liniji utvrđenoj u Dejtonu i prema popisanoj liniji do koje će se "gurati" ti popisni krugovi.

"Intenzivno radimo na tome i to je jedno principijelno pitanje gdje ne možemo izaći iz okvira Dejtonskog sporazuma i onoga što je precizirano Aneksom dva te uvoditi neku novu zabunu", istakao je Gligorić, dodajući da mu nije poznato "kome je palo na pamet da se uvodi nekakva oblast ili pojas koji tek treba definisati, kad se ima linija sa velikim stepenom usaglašenosti".

On je dodao da su popisni krugovi bili "malo čudni" i za međunarodnu monitoring grupu, jer Srpska za svoj prostor u odnosu na 1991. godinu ima 300 popisnih krugova više, a u Federaciji BiH je taj broj povećan sa 12.000 na 16.000, odnosno 4.000 više.

"Popisni krug čini 100 domaćinstava, pa se može izračunati da imaju za 400.000 više stanovnika. I to treba kontrolisati", napomenuo je Gligorić.

On je podsjetio da bi popis u BiH trebalo da bude održan u oktobru.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE