• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Metode kontrole hrane iz 1970-ih godina

U laboratorijama u BiH, kontrola hrane, uključujući analize mlijeka, sprovodi se po procedurama iz 1970-tih godina.

 Metode kontrole hrane iz 1970-ih godina Izvor: MONDO

Republika Češka već dvije godine pruža pomoć Bosni i Hercegovini u sprovođenju sistema bezbjednosti hrane koji je usklađen sa zahtjevima Evropske unije, izjavio je češki ambasador u Sarajevu Tomaš Sunjog, u intervjuu za agenciju Fena.
Za to vrijeme češki stručnjaci su se uvjerili da laboratorije za kontrolu hrane u BIH posjeduju dobru tehničku opremu, ali da metode rada ne odgovaraju evropskim standardima, odnosno, da bosanski stručnjaci rade po procedurama još iz 70-tih godina prošlog vijeka.
Krajem prošle godine, ambasade Češke, SAD-a i Švedske u Sarajevu započele su zajednički projekat "Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija u BiH" zbog ispunjavanja standarda EU.

To podrazumijeva da se u četiri laboratorije u BiH - Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, Veterinarski institut RS "Dr. Vaso Butozan", Veterinarski fakultet u Sarajevu i KJP Veterinarska stanica Sarajevo- sprovodile nacionalni monitoring rezidua u mliječnim proizvodima, navodi agencija.
U okviru ovog projekta češki stručnjaci su obišli sve četiri laboratorije, gdje su se uvjerili da one posjeduju novu tehničku opremu, odnosno da u BiH postoji infrastruktura za sprovođenje kontrole kvaliteta hrane, ali da nedostaju stručni kadrovi, rekao je ambasador i dodao da je iz tog razloga upravo započeta edukacija osoblja koju obavljaju češki eksperti u Državnom veterinarskom institutu u Pragu.

Neke od procedura koje su predmet edukacije, jesu upravo analize mlijeka radi utvrđivanja eventualnog prisustva otrovnih sastojaka.
U BiH ima više od 40 laboratorija, što je veoma mnogo, ali mali broj njih radi po standardima EU, dok ostale rade po metodama iz bivše Jugoslavije. Nije uveden logični sistem prema kojem se zna ko je odgovoran za kontrolu hrane, i koje su to procedure koje se moraju poštovati, smatra Sunjog.

Odgovarajući na pitanje kada bi BiH realno mogla da uskladi sistem bezbjednosti hrane sa EU standardima, i ispuni zahtjeve za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, ambasador da to sigurno neće biti moguće prije ulaska Hrvatske u EU.
Na prvom mjestu je kasno usklađena zakonska regulativa i higijenski paket, a sama primena standarda je duži proces koji može potrajati nekoliko mjeseci, pa čak i godina, objasnio je česki ambasador.

On smatra da će samo pojedine procedure u vezi sa sistemom bezbjednosti hrane biti ispunjene do 1. jula ove godine, a da je sertifikacija, odnosno sistem pravila za laboratorije, koji dolazi iz Evropske unije veoma strog.
Najveći problem za sada, smatra ambasador, jeste saznati ko upravlja svim laboratorijama u BiH i ostvariti njihovo povezivanje u jedan centar, kako bi se uspostavile iste metode rada u svakoj od laboratorija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE